Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

14.000 kinderen in Nepal terug naar school

1 juni 2015

Bijna 14.000 kinderen die sinds de aardbeving niet meer naar school konden, hebben gisteren voor het eerst in vijf weken weer les gehad in tijdelijk scholen. Op hun eerste schooldag gebruiken de kinderen lesmaterialen en speelgoed dat ze van UNICEF en andere partners hebben gekregen.

Op hun eerste schooldag gebruiken de kinderen lesmaterialen en speelgoed dat ze van UNICEF en andere partners hebben gekregen. Dit is een eerste stap vooruit voor de kinderen gezien de grootte van de verwoesting van scholen in de ergst getroffen gebieden. Er wordt zo veel mogelijk gedaan om nog veel meer kinderen terug naar school te krijgen

Veilige omgeving en emotionele steun

"Bewijs toont aan dat hoe langer kinderen niet naar school gaan na een ramp, hoe groter de kans wordt dat ze helemaal nooit meer terug naar school gaan", legt Tomoo Hozumi, directeur van UNICEF in Nepal, uit. UNICEF werkt nauw samen met het Ministerie van Onderwijs en andere partners om alle kinderen zo snel mogelijk weer naar school te krijgen. Ook wordt er gezorgd voor een veilige omgeving en emotionele steun voor de kinderen.

Meer dan 100 teams van bouwkundigen zijn bezig met het evalueren van de schade en de veiligheid van de scholen. Meer dan 1230 scholen zijn al geëvalueerd. Ook zijn er 137 tijdelijke scholen opgezet, waardoor nu ongeveer 14.000 kinderen in 16 districten weer les kunnen krijgen en 1142 leraren hebben training gekregen over hoe ze psychosociale hulp aan kinderen kunnen geven.

Zo snel mogelijk nog meer scholen

Maar er moet nog veel meer gebeuren om de overige 985.000 kinderen die nog niet naar school konden wel weer onderwijs te geven. Bij elkaar zijn er 32.000 lokalen verwoest, en 15.352 lokalen beschadigd door de aardbevingen. "We doen er alles aan om zo snel mogelijk nog meer tijdelijke scholen op te zetten zodat er geen één kind achter blijft. Tegelijkertijd roepen we gezinnen op om hun kinderen weer naar school te sturen zodra de gebouwen veilig zijn verklaard", zegt Tomoo Hozumi.

De samenwerkende organisaties schatten dat er $24,1 miljoen nodig is om de laatste scholen te evalueren, om bijna 5.000 tijdelijke scholen op te zetten, om 1 miljoen kinderen lesmaterialen te geven en om bijna 2.000 leraren training te geven.

"Onderwijs kan niet wachten"

"Onderwijs kan niet wachten, al helemaal niet in de nasleep van zo'n grote ramp als de aardbeving", zegt Tomoo Hozumi. "Hoewel de wederopbouw van duizenden scholen zonder twijfel een grote prioriteit heeft, is het ook belangrijk dat we nu zo snel mogelijk een tijdelijke oplossing bieden aan de kinderen, om het risico dat kinderen helemaal niet meer terug gaan naar school te verkleinen."

 

Terug Naar School Nepal1

Terug Naar School Nepal3

Gerelateerd aan dit onderwerp