Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Massale uitbraak cholera onder vluchtelingen uit Burundi

26 mei 2015

De levensbedreigende ziekte cholera is uitgebroken onder vluchtelingen uit Burundi. UNICEF heeft met spoed hulpgoederen gestuurd naar het gebied waar 85.000 vluchtelingen wonen. Er zijn al bijna 4.000 gevallen van diarree en cholera gemeld, en er zijn inmiddels al 32 mensen aan overleden. 

Er zijn al bijna 4.000 gevallen van diarree en cholera gemeld, en er zijn inmiddels al 32 mensen aan overleden. 

Vrouwen en kinderen

De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, die erg kwetsbaar zijn voor deze ziekte. Vanuit Burundi en Tanzania levert UNICEF medische voorzieningen voor cholerabehandelingen, water, sanitaire voorzieningen en voedingshulp. Meer hulp is nodig om slachtoffers te voorkomen.

Het dorp Kagunga heeft het hoogst aantal vluchtelingen. Ongeveer 85.000 mensen verblijven daar aan de oevers van Lake Tangayika, in een afgelegen en moeilijk te bereiken deel van Tanzania. Overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen hebben er toe geleid dat er een flinke stijging is van het aantal cholerapatiënten. Ook heerst er acute diarree onder de vluchtelingen.

Sanitaire voorzieningen

"Het is voor ons erg belangrijk om de sanitaire situatie hier in het kamp op te lossen, zodat de gevallen van cholera en diarree zo goed mogelijk behandeld kunnen worden", zegt Amah Klutse, directer van het WASH programma in Tanzania. "Als je kijkt naar de situatie nu, zie je dat deze kinderen geen toegang hebben tot een fatsoenlijke douche of toilet, en ze leven en slapen op de grond. Dit is een ernstige situatie en het is erg belangrijk, zowel voor hun gezondheid als voor hun waardigheid, dat deze kinderen toegang krijgen tot goede sanitaire voorzieningen."

Cholera-behandelcentrum heropend

Door de voortdurende conflicten in de hoofdstad Bujumbura zijn Burundezen gevlucht naar drie buurlanden: Rwanda, Congo en Tanzania. UNICEF werkt met partners om de vluchtelingen te helpen met basisgezondheidszorg, voeding, water, sanitaire voorzieningen, kinderbescherming en onderwijs. Het ministerie van Volksgezondheid in Burundi en partners hebben met steun van UNICEF in het getroffen gebied een cholera-behandelcentrum heropend.

Cholera Center At Lake Tanganyika Stadium

A Man Waiting Beside A Sick Child At The Lake Tanganyika Stadium Cholera Center

A Girl At The Cholera Center

Gerelateerd aan dit onderwerp