Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

6 manieren waarop UNICEF de kinderen in Nepal helpt

26 mei 2015

Door de aardbevingen in Nepal is in sommige gebieden is maar liefst 90% van de huizen verwoest en worden families gedwongen om buiten te slapen. Duizenden mensen zijn omgekomen of gewond geraakt, en 1,7 miljoen kinderen hebben noodhulp nodig. Dus wat doet UNICEF nu precies?

Duizenden mensen zijn omgekomen of gewond geraakt, en 1,7 miljoen kinderen hebben noodhulp nodig. Maar wat doet UNICEF nu precies?

1. Noodhulpgoederen uitdelen in Kathmandu en de afgelegen gebieden

001

Direct na de aardbeving op 25 april is UNICEF begonnen met het uitdelen van goederen uit de voorraden in Nepal. Er zijn tenten en dekzeilen uitgedeeld om mensen op korte termijn onderdak te geven, er wordt schoon drinkwater verzorgd, en er worden waterzuiveringstabletten en hygiënekits uitgedeeld. Verder zijn er sindsdien nog 120 ton hulpgoederen afgeleverd, onder andere dekens, voedsel, vaccinaties, en andere levensreddende medicijnen. Het belangrijkste is dat alle kinderen en families, ook die in afgelegen gebieden wonen, alle hulp krijgen die ze nodig hebben.

002

2. Gezinnen in informele kampen van schoon water voorzien

UNICEF levert schoon drinkwater aan mensen die nu verspreid over 16 geïmproviseerde tentenkampen wonen. Op 20 mei was er genoeg water geleverd om ruim 300.000 mensen te voorzien van genoeg water om te drinken, te koken en zich te wassen. Ongeveer 45.000 mensen hebben toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen. En meer dan 225.000 mensen hebben een hygiënevoorlichting en -artikelen gekregen.

003

3. Ziekenhuistenten opzetten

De ziekenhuizen zijn overvol door alle gewonden van de aardbeving. Dokters, verpleegkundigen en vrijwilligers worden gedwongen om patiënten op straat te behandelen. Daarom heeft UNICEF tenten opgezet die als tijdelijk ziekenhuis gebruikt kunnen worden. Op deze manier worden de patiënten beschermd tegen de regen en lopen ze minder kans om nog andere besmettelijke ziektes op te lopen.

4. Veilige, kindvriendelijke plekken inrichten zodat kinderen kunnen spelen, leren en bijkomen

004

In 8 districten heeft UNICEF 65 kindvriendelijke plekken ingericht, waar kinderen een kans krijgen om samen te spelen, te leren, met iemand te praten over wat ze meegemaakt hebben, en om simpelweg weer kind te zijn. Het simpele spelen en pret maken is van essentieel belang voor het psychosociale herstel van de kinderen. Deze plekken zijn ook een veilige omgeving voor kinderen waarvan de ouders druk bezig zijn met de dagelijkse problemen van de crisis.

5. Meer dan 500.000 kinderen vaccineren tegen mazelen

005

Met zo veel kinderen die dicht op elkaar in tenten wonen, is de kans op een mazelenuitbraak niet onrealistisch. UNICEF werkt samen met andere organisaties om meer dan een half miljoen kinderen te vaccineren. "We zijn al tientallen jaren bezig om mazelen te verbannen uit Nepal", zegt Tomoo Hozumi, vertegenwoordiger van UNICEF in Nepal. "Maar als we nu geen actie ondernemen, is er een grote kans op een uitbraak."

Op de foto hierboven krijgt Neisha Shakya (4) een vaccinatie tegen mazelen en rode hond. Haar moeder heeft haar meegenomen vanuit hun tijdelijke verblijfplaats naar de gezondheidspost. "We zijn bang voor ziektes na de aardbeving, daarom heb ik Neisha hierheen gebracht." Neisha en haar familie verblijven samen met zes andere families op een boerderij net buiten Kathmandu.

6. Gebruikmaken van de radio om kinderen in afgelegen gebieden te bereiken

006

UNICEF houdt contact met kinderen in moeilijk bereikbare gebieden door vier keer per dag radio uit te zenden. Het programma geeft updates over hulp aan de families, helpt kinderen die bang zijn, en geeft gezinnen de kans om vragen te stellen en hun zorgen te delen.

 

007(1)

 

Gerelateerd aan dit onderwerp