Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulpgoederen bereiken kinderen en families tijdens humanitaire pauze in Jemen

19 mei 2015

UNICEF deelt hulpgoederen uit aan kinderen hun families tijdens de vijfdaagse humanitaire pauze in Jemen. Ondanks het nieuws dat er nog steeds gevechten zijn in sommige delen van het land, hebben de levensreddende middelen de ziekenhuizen, gezondheidscentra, en gevluchte mensen bereikt.

Er worden onder andere medicijnen uitgedeeld tegen diarree en luchtweginfecties, evenals voedingssupplementen, verloskundige- en hygiënekits en watertanks.

Mobiele gezondheidsteams

In de afgelopen vier pauzedagen heeft UNICEF hulpmiddelen naar gezondheidscentra gebracht, waarmee meer dan 24.000 mensen en 3.500 ernstig ondervoede kinderen geholpen kunnen worden. Daarbij zijn 18 mobiele gezondheidsteams ingesteld, die bestaan uit dokters, verpleegsters en verloskundigen. Ze zijn met name actief in het zuiden van het land, waar de levering van hulpgoederen achter is gebleven door het aanhoudende geweld. De mobiele teams rijden naar de verafgelegen dorpjes en gebieden waarin veel vluchtelingen wonen. Daar voorzien ze kinderen en vrouwen van het nodige voedsel en medsiche zorg.

Onnodige sterfgevallen

"Tijdens de pauze heeft UNICEF veel hulp kunnen bieden aan mensen in het hele land. Maar deze humanitaire hulp is slechts een fractie van de behoefte van 26 miljoen mensen die zijn afgesneden van alle import van voedsel en gas", zegt Julien Harneis, directeur van UNICEF in Jemen. "Honderden volwassenen en kinderen zijn al gestorven tijdens het conflict. Velen van hen hadden gered kunnen worden als ze op tijd hulpgoederen hadden gekregen. We moeten er alles aan doen om nog meer van deze onnodige sterfgevallen te voorkomen."

Schoon drinkwater en hygiënekits

In verschillende steden heeft UNICEF de waterbeheerders van brandstof voorzien om de watersystemen te laten werken. Hiervan kunnen 531.000 mensen profiteren. Ook hebben meer dan 5.000 mensen hygiënekits en waterfilters ontvangen en zijn er tijdelijke latrines geïnstalleerd voor de vluchtelingen.

Sinds 26 maart, toen het conflict verergerde, zijn al 115 kinderen omgekomen en 172 gewond geraakt. 30 scholen en 23 ziekenhuizen zijn aangevallen. UNICEF dringt er nogmaals op aan dat alle partijen in het conflict moeten voldoen aan hun verplichting om burgers en hulpverleners te beschermen. Ook moeten ze toestaan dat er voedsel en brandstof voor de bevolking wordt geïmporteerd. 

Jemen-hulpgoederen

UNI182908_Large Comp

UNI182904_Large Comp

Gerelateerd aan dit onderwerp