Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geweld tegen kinderen neemt ernstig toe in Zuid-Soedan

19 mei 2015

De afgelopen twee weken zijn in Zuid-Soedan tientallen kinderen ontvoerd, verkracht, gerekruteerd als kindsoldaat en zelfs vermoord door gewapende rebellengroepen. 

Overlevenden vertellen dat gewapende groepen hele dorpen afgebrand hebben, terwijl andere rebellen de meisjes en vrouwen meenamen om hen vervolgens te verkrachten en te vermoorden. Het jongste slachtoffer was zeven jaar oud.

Gerekruteerd, verkracht, verminkt, vermoord

De  groepen hebben minstens 19 jongens, waarvan sommigen pas 10 jaar oud waren, en  7 meisjes vermoord. Andere kinderen zijn verminkt of gerekruteerd als kindsoldaat. Zij moeten de rebellengroepen ondersteunen bij gevechten en zorgen voor het gestolen vee.

Psychosociale hulp voor de overlevenden

De meeste overlevenden zijn vrouwen en jonge kinderen. UNICEF en partners voorzien hen van psychosociale hulp en werken hard om alleenstaande kinderen te herenigen met  hun families , door middel van een speciaal registratiesysteem.

Bewuste aanvallen op kinderen

Jonathan Veitch van UNICEF Zuid-Soedan zegt dat de kinderen bewust zijn uitgekozen en aangevallen. "Deze gewelddadige strijd moet onmiddellijk stoppen en hulpverleners moeten volledige toegang krijgen om kinderen voor verdere schade te behoeden.  Daarnaast moet dringend onderzocht worden wie er verantwoordelijk is voor deze wreedheden tegen kinderen." 

Zuid

South Sudan

Gerelateerd aan dit onderwerp