Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zeep en tandenborstels uitgedeeld in Nepal

18 mei 2015

Het uitdelen van een pakket met tandenborstels, tandpasta, waterzuiveringstabletten en zeep aan families die alles verloren zijn klinkt misschien wat raar - eten en onderdak zijn toch veel belangrijker? Toch zijn de hygiënekits voor de 46-jarige Balbahadur Ghale en zijn familie van levensbelang. 

"Dit is de eerste keer dat iemand ons zulke dingen heeft gegeven, terwijl we er al zo lang naar op zoek zijn", zegt Ghale als hij ziet wat er in blauwe UNICEF-tas zit. "Iedereen komt hier met rijst en tenten, maar geen zeep, muskietennetten, of andere dingen die wel in deze kit zitten." Hij legt uit dat er een groot tekort is aan zeep voor de bewoners van het dorp Baluwa, terwijl dit juist zo hard nodig is. Als er niet goed op de hygiëne wordt gelet in een noodsituatie zoals die in Nepal, is de kans op uitbraak van ziektes groot. 

Baluwa uitdeelpunt

Baluwa is een klein dorpje met een marktplaats en een centraal punt dat verschillende dorpjes bij elkaar brengt. Veel wegen zijn verwoest, maar Baluwa is het laatste dorpje in de omgeving dat nog bereikbaar is via de weg. Daarom komen mensen, met name vrouwen, vanuit de hele regio naar Baluwa, waar UNICEF de noodhulppakketten uitdeelt. Het duurt vaak uren voordat ze in Baluwa aankomen.

Zorgen om hygiëne

"Hoewel voedselhulp natuurlijke cruciaal is, maak ik me zorgen over de sanitaire voorzieningen en hygiëne. UNICEF kwam precies op tijd, want de vraag naar deze spullen werd steeds groter", zegt lokale leider van de gemeenschap in Baluwa. Hij coördineert vrijwillig het uitdelen van de hygiënekits en zorgt er voor dat iedere familie zo'n mooie blauwe UNICEF-tas krijgt. In de tas zitten handzeep, wasmiddel voor kleding, tandenborstels, tandpasta, nagelschaartjes, maandverband, handdoeken, ondergoed, muskietennetten, waterzuiveringstabletten, een waslijn, een kam en een emmer.

Al weken geen tanden gepoetst

"Ik heb al weken mijn tanden niet gepoetst", zegt de 12-jarige Til Kumari Gurung. Ze is verdrietig omdat ze haar schoolboeken en favoriete speelgoed is verloren onder het puin van haar huis, maar ze is opgelucht dat ze in ieder geval weer haar eigen zeep en tandenborstel heeft.

Nog veel meer nodig

"Mijn dochters kunnen nu weer twee keer per dag hun tanden poetsen, en heel vaak hun handen wassen. En mijn vrouw is erg blij met het maandverband", zegt Lal Bahadur Gurung. Hij heeft bijna 40 kilometer moeten afleggen om zeep te kopen in de dichtstbijzijnde plaats. Maar de meeste families kunnen dat niet eens betalen. De hygiënekits van UNICEF kunnen gelukkig hulp bieden. Maar volgens Lal Bahadur Gurung zijn er nog veel meer kits nodig, want ze raken op en er zijn te veel getroffen families die nog wachten op een hygiënekit.

 

UNI184741_Large Comp

UNI184743_Large Comp

UNI184767_Large Comp

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp