Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Honderden kindsoldaten vrijgelaten in Centraal Afrikaanse Republiek

18 mei 2015

314 kindsoldaten, onder wie 21 meisjes, kwam vrij tijdens drie ceremonies in de buurt van de stad Bambari. UNICEF zorgt voor psychologische steun voor de kinderen en gaat op zoek naar hun families. 

Ook begeleidt UNICEF hun terugkeer naar de gemeenschap waar ze vandaan komen. In de tussentijd worden zij door UNICEF opgevangen.

Grote stap richting vrede

"Na twee jaar van hevige gevechten is de vrijlating van deze kinderen een grote stap in de richting van vrede. Deze kinderen kunnen nu, na een periode van geweld en lijden, een betere toekomst tegemoet zien", zegt Mohamed Malick Fall, directeur van UNICEF in de Centraal-Afrikaanse Republiek vandaag na de ceremonie. "Dit is de start van een proces dat hopelijk resulteert in de vrijlating van duizenden kindsoldaten. Elk van hen zal intensieve steun nodig hebben, zodat zij nog iets van hun kindertijd kunnen ervaren."

Duidelijke afspraken

De overeenstemming tussen de leiders van tien gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek werd vorige week getekend tijdens een overleg in de hoofdstad Bangui, die onder meer door UNICEF werd gefaciliteerd. Naast de vrijlating van de kindsoldaten is afgesproken dat er geen nieuwe kinderen worden ingelijfd. UNICEF en partnerorganisaties krijgen toegang tot gebieden die door de groeperingen worden gecontroleerd om toe te zien op de vrijlating van de kinderen. 

UNICEF schat dat er tussen de 6.000 en 10.000 kinderen bij gewapende groepen in het land zijn ingelijfd. Het gaat om kindsoldaten, maar ook kinderen die koken voor de troepen, als boodschapper fungeren, of seksuele diensten moeten verlenen.

Car2

Car

CAR Childsoldier01

Gerelateerd aan dit onderwerp