Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bijna 18.000 babys en moeders in Nepal komende maand in levensgevaar

16 mei 2015

UNICEF waarschuwt dat de komende maand de levens van bijna 18.000 baby's en moeders in gevaar komen als er niet snel actie wordt ondernomen om de belangrijkste gezondheidszorgsystemen te herstellen.

Elk uur worden in de gebieden van Nepal die het zwaarst getroffen zijn door de twee aardbevingen ongeveer twaalf baby's geboren zonder toegang tot gezondheidszorg. Dit is het gevolg van enorme schade aan kraamklinieken.

Gezondheidscentra en huizen verwoest

Minstens 70 procent van de geboortecentra in de 14 meest getroffen districten van Nepal is beschadigd of verwoest. In sommige gebieden loopt dit percentage zelfs op tot 90 procent. Daarnaast hebben duizenden zwangere vrouwen hun huizen verloren, waardoor de moeders en baby's geen veilige plek hebben om te wonen.

"We vrezen dat het aantal moeders dat buiten ziekenhuizen en geboortecentra bevalt sinds de aardbeving met ruim een derde is toegenomen in de zwaarst getroffen gebieden", zegt Tomoo Hozumi van UNICEF Nepal. "De eerste levensdagen zijn het gevaarlijkst voor een kind. Wij zijn uiterst bezorgd om het welzijn van de pasgeborenen en hun moeders."

Situatie vóór de aardbevingen was al niet al te best

Ondanks de vooruitgang in de afgelopen decennia, was de toegang tot goede zorg rondom de bevalling in Nepal ook vóór de aardbevingen nog altijd beperkt. Elke dag stierven 38 baby's door oorzaken die veelal voorkomen konden worden. En elke acht uur overleed een vrouw door complicaties tijdens de bevalling.

Vóór de aardbevingen beviel net iets meer dan een derde van de moeders in de 14 zwaarst getroffen districten in een gezondheidscentrum. Ongeveer drie op de vijf zwangere vrouwen in het hele land maakten gebruik van prenatale zorg. UNICEF ​​vreest dat de beschikbaarheid van adequate zorg sinds de verwoestende aardbevingen drastisch is afgenomen.

Wat UNICEF doet om baby's en hun moeders te helpen

UNICEF werkt samen met haar partners 24 uur per dag om hulp te bieden aan moeders en baby's. Die hulp bestaat uit:

  • Het opzetten van tientallen medische tenten, waaronder kraamtenten, in de getroffen gebieden.
  • Het opzetten van 22 opvanghuizen in de zwaarst getroffen gebieden. Hier kunnen moeders en hun pasgeboren baby's terecht als ze worden ontslagen uit het ziekenhuis en geen huis hebben om naar terug te keren. Ook kunnen zwangere vrouwen met complicaties hier de nodige zorg krijgen.
  • Het opzetten van mobiele klinieken om medische noodhulp te verlenen aan kwetsbare moeders en kinderen, vooral in gebieden waar gezondheidsfaciliteiten zijn beschadigd of vernietigd.
  • Het leveren van schone bevallingspakketten in de districten Sindhupalchowk en Gorkha, honderden met insecticiden behandelde muskietennetten in het district Nuwakot, en honderden dekens in de districten Lalitpur, Ramechhap, Dhading, Sindhupalchowk en Makwanpur en in de kraamkliniek in Kathmandu.
  • Het leveren van medische noodpakketten met essentiële geneesmiddelen, waarmee 300.000 mensen in 10 districten behandeld kunnen worden.
  • Het bevorderen van borstvoeding en het verstrekken van ijzer- en foliumzuursupplementen aan zwangere vrouwen en jonge moeders in de getroffen districten.
  • Het leveren van honderden setjes babykleding in de districten Sindhupalchok en Gorkha.

 

 

baby Nepal

Gerelateerd aan dit onderwerp