Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rechten van vluchtelingenkinderen moeten op agenda Europese Unie

12 mei 2015

Aan de vooravond van de goedkeuring van de migratieagenda van de EU pleit UNICEF voor de rechten en het welzijn van vluchtelingenkinderen. Op 13 mei zal de Europese Commissie de nieuwe migratieagenda aankondigen. UNICEF vindt dat kinderen centraal moeten staan in dit migratiebeleid van Europa. 

UNICEF vindt dat kinderen centraal moeten staan in dit migratiebeleid van Europa.

Kinderen lopen grote risico's

Het aantal mensen dat is omgekomen tijdens het oversteken van de Middellandse Zee is in deze periode van het jaar al meer dan 50 keer hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Er wordt verwacht dat door het warme weer het aantal kinderen dat de oversteek zal wagen alleen nog maar zal stijgen komende tijd. Kinderen die terecht zijn gekomen in de vluchtelingenstroom lopen grote risico's. Niet alleen tijdens de gevaarlijke oversteek, maar ook wanneer ze de Europese kust bereiken. Want ze krijgen lang niet altijd de speciale zorg en aandacht die ze zo dringend nodig hebben.

Kans om een voorbeeld te zijn

De kinderen die het hoogste risico lopen zijn kinderen die zonder ouders of begeleiding van een volwassene reizen. Van de ongeveer 170.000 migranten die vanuit Libië de Italiaanse kust bereikten, waren er meer dan 13.000 kinderen die zonder begeleiding van een volwassene reisde. Deze kinderen worden gemakkelijk slachtoffer van uitbuiten en mensenhandelaren.

"De invloed van deze ontwikkelende humanitaire ramp gaat verder dan vluchtelingenkinderen aan de kusten van de Middellandse Zee", zegt Yoka Brandt, onderdirecteur van UNICEF. "Waar vluchtelingen dan ook mogen zijn, onderweg, op zee, of aan de kusten van Europa en andere landen, ze hebben het recht om beschermd en verzorgd te worden. Door de toenemende migratie kan de Europese Unie de kans aangrijpen om de rechten van vluchtelingenkinderen te verbeteren en zo een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld."  

10-stappen plan

Vluchtelingenkinderen vallen vaak in een gat tussen verschillende wetten en regels in het huidige beleid van de EU. UNICEF gelooft dat de migratieagenda die de EU op 13 mei zal goedkeuren een grote kans is om de rechten van vluchtelingenkinderen in Europa te versterken. UNICEF roept de EU op om zich te laten leiden door een 10-stappen plan om de vluchtelingenkinderen te beschermen. Hierin staan verschillende maatregelen die de rechten van de vluchtelingenkinderen kunnen beschermen. Bijvoorbeeld dat vluchtelingenkinderen in de eerste plaats kind zijn en daarna pasvreemdeling, en dat ze recht hebben op onderwijs en gezondheidszorg.

Vluchtelingencrisis

Gerelateerd aan dit onderwerp