Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De wereld die we willen, een toekomst voor iedereen

12 mei 2015

Op dinsdag 12 mei hebben jongeren de Nederlandse vertaling  van de kindvriendelijke versie van de Sustainable Development Goals aan Koen Davidse van Buitenlandse Zaken aangeboden. Davidse is ambassadeur Millenniumdoelen en post-2015 ontwikkelingsagenda. 

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn de opvolgers van de Milleniumdoelen. De aankomende 15 jaar gaan de VN-lidstaten samenwerken om armoede te bestrijden en ontwikkeling duurzaam te maken.

Jongeren betrekken bij de SDGs

Jongeren in Nederland willen met deze actie aandacht vragen voor de Sustainable Development Goals, en voor het betrekken van jongeren bij deze doelen. Want, zo vinden zij, de Sustainable Development Goals die in september definitief worden bepaald, gaan namelijk vooral kinderen aan. Het is van belang dat regeringen kinderen volledig en in hun begrijpelijke taal informeren over deze doelen en hen vragen naar hun mening over de doelen. Deze Nederlandse kindvriendelijke vertaling geeft de eerste aanzet om de ontwikkelingsdoelen ook voor jongeren begrijpelijk te maken en hen te betrekken in het proces. De Verenigde Naties streven ernaar om de gestelde Sustainable Development Goals in 2030 te hebben behaald. De jongeren van nu zijn tegen die tijd de volwassenen die het moeten uitvoeren, die in die nieuwe wereld leven, werken en hun eigen kinderen krijgen. En: kinderen hebben het recht om te participeren. Daarom worden de jongeren in Nederland ondersteund door de Child Friendly Agencies in Nederland de jongeren die  deze Nederlandse vertaling van de kindvriendelijke versie van de SDG's aanbieden.

Internationaal in beweging

Inmiddels zijn jongeren internationaal in beweging gekomen, om een kindvriendelijke versie van de SDG's te eisen. Deze beweging begon in Latijns-Amerika. Eind maart sprak de veertienjarige Rodrigo de leden van de Verenigde Naties toe in New York. Rodrigo is een jongen die sinds zijn achtste in een SOS familie leeft in een SOS kinderdorp in Chili. Namens de kinderen in Latijns Amerika pleitte hij bij de VN voor het recht van kinderen om gehoord te worden, juist als het gaat om de nieuwe Sustainable Development Goals. Ook vertelde hij wat belangrijk is voor kinderen en voor hun toekomst . De Sustainable Development Goals zullen in september definitief worden bepaald, en het streven is dat deze doelen in 2030 zijn behaald. In navolging van de actie van de kinderen in Latijns-Amerika, hebben jongeren in Nederland een brainstorm gehouden, ondersteund door de Child Friendly Agencies Nederland, een alliantie bestaande uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland en World Vision. Op woensdag 13 mei zal de Nederlandse ambassadeur in New York deze Nederlandse versie aanbieden aan leden en medewerkers van de Verenigde Naties tijdens een bijeenkomst georganiseerd in het Unicef House in New York.

Over de Child Friendly Agencies Nederland

De alliantie Child Friendly Agencies Nederland is opgezet in 2015, in het kader van de Sustainable Development Goals 2015. De Child Friendly Agencies bestaat uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, World Vision.

Goal 1 Sdgs 340

Goals 2 340

Goal 3 340

Goal 4 340

Goal 5 340

Gerelateerd aan dit onderwerp