Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Jemen: "Stop alsjeblieft met deze oorlog"

8 mei 2015

Door de gevechten in Jemen zijn veel scholen gesloten, en kinderen moeten leven in verschrikkelijke omstandigheden. Zonder noodhulp en een einde aan het conflict zal hun situatie alleen nog maar erger worden. 

De zevenjarige Nada Nussir zal morgen niet naar school gaan. Of overmorgen. Of de dag daarna. En haar vierjarige vriend Abdul Rahman zal nooit meer naar school gaan. "Abdul was 4, en hij is gedood door een sluipschutter", zegt Nada. "Ik wil niet sterven zoals hij."

Veel scholen gesloten

Het grauwe, grijze gebouw van de Ibn Sina school in Sana'a stond een paar dagen geleden nog recht overeind. Totdat een luchtaanval het gebouw naast de school raakte. De kracht van de ontploffing heeft ervoor gezorgd dat de muren afbrokkelden en alle lokalen en het schoolplein bedolven zijn onder het puin en gebroken glas. De school, waar 1500 meisjes heen gingen, is voorlopig gesloten.

Door het conflict in Jemen zijn veel scholen gesloten en bijna 2 miljoen kinderen kunnen niet naar school. UNICEF heeft bevestigd dat ten minste 30 scholen zijn beschadigd door de gevechten. Voordat de recente conflicten begonnen gingen er al 1,6 kinderen niet naar school, maar de gevechten hebben de situatie alleen maar verergerd.

Kinderen raken gewond

Veel kinderen hebben serieuze verwondingen, of missen een arm of een been. Nietsvermoedende kinderen die tijdens het spelen werden opgeschrikt door explosies of langsrazende kogels. Deels dankzij de campagne van UNICEF waarin kinderen en hun ouders bewust worden gemaakt van de gevaren van onontplofte munitie, blijven Nada en haar vriendinnetjes voorzichtig tijdens het spelen en blijven ze uit de buurt van dingen die er gevaarlijk uitzien.

Levens op het spel

Het verhaal van Nada is herkenbaar voor veel kinderen in Jemen. Maar er is nog een andere zorgwekkende ontwikkeling die vooral de jongens uit Jemen raakt. Vechtende groeperingen werven kinderen en maken slachtoffers of moordenaars van ze. Sommige van hen zijn nog maar zes jaar oud. Sommigen worden gedwongen om te vechten, anderen hebben sociale, economische, politieke of religieuze redenen om de wapens op te pakken. Wat hun redenen ook mogen zijn, het blijven kinderen van wie hun leven op het spel wordt gezet.

Stop alsjeblieft met deze oorlog

In de stad Aden, in het zuiden van Jemen, vertelt de 13-jarige Nesmah over de gevolgen van de gevechten in het gebied waar ze woont. "Ik ben erg verdrietig", zegt ze. "De mooiste straat van onze stad is verwoest. Alle winkels waar ik vroeger heenging om schoolspullen te kopen is afgebrand door rakketten. De huizen zijn leeg en vernietigd. Overal zijn ruïnes. Stop alsjeblieft met deze oorlog." 

De verhalen van Nada en Nesmah zijn herkenbaar voor veel kinderen in Jemen, waar hun families moeite hebben om de hoge prijzen van water en voedsel te betalen. Als er niet snel hulp komt, zullen nog veel meer kinderen vergelijkbare verhalen te vertellen hebben. Voor nu wachten de kinderen vastberaden af tot de gevechten afgelopen zijn, zodat ze weer naar school kunnen.

Jemen1

Jemen2

Jemen3

Gerelateerd aan dit onderwerp