Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoog ziekterisico voor kinderen in Nepal

6 mei 2015

De gezondheid en het welzijn van kinderen in Nepal worden sinds de verwoestende aardbeving ernstig bedreigd. Velen zijn dakloos, in diepe shock en hebben geen toegang tot water, sanitaire voorzieningen en basiszorg. In deze omstandigheden is er een verhoogd risico op uitbraken van ziektes.

"De aardbeving heeft een onvoorstelbare verwoesting veroorzaakt," zei Rownak Khan van UNICEF Nepal. "Ziekenhuizen zijn overvol, water is schaars, lichamen liggen nog steeds begraven onder het puin en de ontheemde bevolking overnacht nog steeds in de open lucht. Dit is een perfecte voedingsbodem voor ziektes."

In een land waar kinderen net iets meer dan 40 procent van de bevolking uitmaken stijgt de bezorgdheid voor de voedingstoestand van de kinderen. Minstens 15.000 kinderen kampen met ernstige acute ondervoeding en hebben therapeutische voeding nodig. 

Snel in actie om ziektes tegen te gaan

Met het moessonseizoen in aantocht lopen kinderen een verhoogd risico op ziektes zoals cholera en diarree en luchtwegeninfecties.

"Op dit moment kunnen we nog het nodige doen om de door de aardbeving getroffen kinderen te behoeden voor besmettelijke ziektes. Maar de tijd dringt. Zeker met de moesson in het vooruitzicht", zei Khan. "Daarom is het van groot belang om essentiële medicijnen, medische apparatuur, tenten en watervoorziening zo snel mogelijk in alle getroffen gebieden te krijgen."

Grootschalige mazelenvaccinatiecampagne

Met een grootschalige noodvaccinatiecampagne in Nepal wil UNICEF meer dan een half miljoen kinderen inenten tegen mazelen. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte en kan dodelijk zijn. De ziekte zou zich snel kunnen verspreiden in de overvolle opvangkampen waar veel kinderen wonen. Eén op de 10 kinderen in Nepal is niet gevaccineerd tegen mazelen.

Nepal Mazelenvaccinatie

Gerelateerd aan dit onderwerp