Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Alle kindsoldaten in Centraal-Afrikaanse Republiek worden vrijgelaten

6 mei 2015

Op 5 mei hebben rebellenleiders in de Centraal-Afrikaanse Republiek toegezegd dat ze alle kindsoldaten en kinderen die betrokken zijn bij hun gewapende groepen, vrij zullen laten. Ook zullen ze in de toekomst geen nieuwe kindsoldaten meer rekruteren en kinderen ontvoeren. 

De overeenkomst is gesloten tussen belangrijke rebellenleiders en UNICEF en haar partners. Tot op heden zijn er tussen de 6000 en 10.000 kinderen betrokken bij gewapende groepen. Zij worden niet alleen ingezet als soldaten, maar ook als seksslaven, koks en boodschappers.

Hoe nu verder?

Alle betrokken partijen hebben met elkaar afgesproken wanneer de kindsoldaten precies worden vrijgelaten. Ook zijn de partijen overeengekomen over de hereniging tussen de kinderen en hun families en de nazorg, bescherming en hulp bij het opbouwen van hun verdere levens. De rebellenleiders hebben UNICEF ook per direct onbeperkte toegang verleend tot bezette gebieden waarin de gewapende groepen actief zijn. Zo kunnen medewerkers en hulpverleners het juiste aantal kinderen bepalen en hen identificeren om het vrijlatingsproces in gang te zetten.

"Eén van de ergste plekken ter wereld voor kinderen"

Dit is een heel grote stap voor de bescherming van kinderen in het gebied. Er heerst al meer dan twee jaar veel geweld in het land en dit heeft voor een zeer ernstige, humanitaire ramp gezorgd. "De Centraal-Afrikaanse Republiek is één van de ergste plekken ter wereld om kind in te zijn. UNICEF werkt graag samen met lokale instellingen om deze kinderen met hun families te herenigen," zegt UNICEF medewerker, Mohamed Malick Fall. 

CAR Childsoldier01

Gerelateerd aan dit onderwerp