Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Maar op een ramp van deze omvang had niemand gerekend

30 april 2015

"De aardbeving kwam niet geheel onverwacht. We hadden ook wel hulpgoederen klaarstaan, tenten en medicijnen bijvoorbeeld. Die hebben we inmiddels allemaal zo snel mogelijk naar de getroffenen toegebracht."

"Ik was aan het lunchen op de tweede verdieping van mijn huis. Ik voelde een schok die erg ongewoon was. Toen ik merkte dat het door een aardbeving kwam, rende ik naar beneden naar de dichtstbijzijnde veilige plek in huis en alarmeerde mijn familie."

Mensen zagen geliefden voor hun ogen sterven

Gelukkig bleef het huis staan en overleefde Saurav en zijn familie de aardbeving. Maar velen waren niet zo gelukkig. Saurav: "Mensen zagen hun geliefden voor hun ogen sterven. Hun huizen en eigendommen werden in enkele seconden verwoest. Mensen bleven dag en nacht buitenshuis in tenten of in andere vormen van tijdelijke opvang. Hopend en biddend dat deze verschrikking tot een einde zou komen en alles weer normaal zou worden. Na een paar dagen gingen sommigen terug naar hun huis, maar de lelijke waarheid is dat er veel mensen zijn die geen eigen huis meer hebben om naar terug te gaan."

Hulpgoederen stonden al klaar

Hendrikus Raaijmakers, hoofd Gezondheidszorg van UNICEF: "De aardbeving kwam niet geheel onverwacht. We hadden ook wel hulpgoederen klaarstaan, tenten en medicijnen bijvoorbeeld. Die hebben we inmiddels allemaal zo snel mogelijk naar de getroffenen toegebracht." Maar op een ramp van deze omvang had niemand gerekend.

Er is nog veel meer nodig

Hoewel men door de voorbereidingen snel met de hulpverlening kon beginnen, is de nood nog altijd hoog. "Wat we vooral nodig hebben zijn medicijnen, ziekenhuisapparatuur, voedsel, schoon drinkwater en mazelenvaccins, omdat we bang zijn dat er een ziekte zal uitbreken. En aan tenten is ook nog steeds grote behoefte."

tent Nepal

Gerelateerd aan dit onderwerp