Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Leefomstandigheden extreem moeilijk in Nepal

30 april 2015

Zes dagen na de aardbeving in Nepal zijn steeds meer mensen de wanhoop nabij. ''Duizenden mensen slapen buiten op straat, of in geïmproviseerde tentenkampen'', vertelt Karin Hulshof van UNICEF. ''De situatie is extreem moeilijk.''

Het mooie, historische centrum van Nepal ligt in puin. Ook in de dorpen om Kathmandu heen is de situatie nauwelijks te overzien. Tussen deze puinhopen moeten tienduizenden mensen overleven. De aardbeving heeft een van de armste landen ter wereld in het hart geraakt. ''Ondanks alles ben ik erg onder de indruk van de solidariteit van de Nepalezen'', vertelt Karin. Karin is regiodirecteur van UNICEF in Azië en is verantwoordelijk voor de noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Ze vertelt over de omstandigheden in het land. ''Ondanks dat er een tekort is aan alles, delen mensen hun voedsel en water met hen die nog minder hebben. Dat is erg mooi om te zien.''

UNICEF zet alles op alles om hulpgoederen te verspreiden. Omdat het aardbevingsrisico al lange tijd bekend was in Nepal, stond een loods vol hulpgoederen klaar voor als de ramp zou gebeuren. Dat maakt dat er nu snel gereageerd kan worden. Met 25 trucks wordt water verspreid over de stad. ''Er is een grote behoefte aan schoon drinkwater'', vertelt Karin. ''De waterverstrekking in Nepal is altijd gebrekkig geweest, maar nu is het systeem helemaal vastgelopen.'' Ook voeding en tenten worden onder de bevolking verspreid.

Preventieve hulp

Door gebrek aan water en hygiëne liggen ziektes op de loer in het rampgebied. Daarom verleent UNICEF ook preventief hulp. ''Na een ramp zijn mensen erg kwetsbaar'', legt Karin uit. ''Ziektes als mazelen kunnen zich snel verspreiden, met veel doden tot gevolg. Daarom delen we hygiënekits met bijvoorbeeld zeep uit aan de mensen. Ook vaccineren we op korte termijn duizenden mensen tegen mazelen. Als in een rampsituatie als deze een besmettelijke ziekte de kop opsteekt, kan de impact enorm zijn.''

Ziekenhuizen in puin

Juist nu er veel medische zorg nodig is voor slachtoffers, liggen veel ziekenhuizen en klinieken in puin. UNICEF heeft 16 ziekenhuistenten inclusief hebben en medisch materiaal opgezet, waar de eerste medische zorg verleend kan worden. Het lokale personeel zorgt voor de gewonden.

Naschokken

Terwijl het land nog trilt op zijn grondvesten komt de hulpverlening op gang. ''Er wonen zelfs gezinnen in het UNICEF-kantoor'', vertelt Karin. ''Ook bij mij thuis vang ik mensen op. De nood is zo hoog, dat doe je gewoon. In sommige gebieden staat nog maar 50% van de bebouwing overeind. Alle hulp is welkom.''

tent Nepal

Gerelateerd aan dit onderwerp