Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nepal - op zoek naar familie

29 april 2015

Tijdens de aardbeving zijn er veel kinderen hun ouders of familie kwijtgeraakt. In onzekerheid of hun familie nog in leven is wordt een deel opgevangen in de basiskampen die er nu zijn.

Direct na een natuurramp zijn kinderen erg kwetsbaar. Velen raken hun ouders kwijt en komen er alleen voor te staan, met alle gevolgen van dien. Onder leiding van het Rode Kruis is een website gelanceerd waarop familie elkaar terug kan vinden.

'I am alive'

De website wordt al volop gebruikt en werkt eenvoudig: mensen registreren zich, geven aan nog in leven te zijn en wie zij zoeken. Het resulteert in een lange lijst met namen van mensen en kinderen die vermist zijn. Soms met de melding ervoor: I am alive. De opluchting en blijdschap moeten enorm zijn wanneer deze woorden voor de dierbare staat die wordt gezocht.

Opvang in basiskampen

Tijdens de aardbeving zijn veel kinderen hun ouders of familie kwijtgeraakt. In onzekerheid of hun familie nog in leven is wordt een deel opgevangen in de basiskampen die er nu zijn. Daar maken de maatschappelijk werkers van UNICEF dankbaar gebruik van de website om de ouders en/of familie van de kinderen te helpen vinden.

Check door middel van persoonlijke vragen

"Als de ouders of familie zich melden dan worden de kinderen niet zomaar meegegeven", vertelt Marieke Roelfsema, noodhulpspecialist van UNICEF. "Aan de hand van persoonlijke vragen waarvan de antwoorden alleen bekend kunnen zijn bij naaste familie, wordt bepaald of het werkelijk om de ouder/familie gaat van het betreffende kind." Dit is een van de maatregelen die UNICEF neemt om ervoor te zorgen dat deze kwetsbare kinderen zo goed mogelijk worden beschermd. "Hoewel we hard werken om te voorzien in de eerste levensbehoeften zoals gezondheidszorg, voedsel en schoon drinkwater bijvoorbeeld, is juist ook het beschermen van de meest kwetsbare kinderen van groot belang in situaties als deze'', aldus Marieke.

tent Nepal

Gerelateerd aan dit onderwerp