Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bijna 1 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig na aardbeving in Nepal

26 april 2015

Bijna 1 miljoen kinderen in gebieden die zwaar zijn getroffen door de aardbeving in Nepal hebben dringend hulp nodig. Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Er is geen elektriciteit en het telefoonnetwerk ligt plat.

UNICEF-medewerker Rupa Joshi zegt dat ten minste 30 van de 75 districten in het land getroffen zijn. "Dit is een ernstige noodtoestand. We moeten snel handelen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en te beschermen."

Kinderen zijn extra kwetsbaar

40 procent van de Nepalese bevolking is jonger dan 18. Vele kinderen hebben een angstige eerste nacht samen met hun families, buiten in de kou doorgebracht. Hun huizen werden vernietigd en de angst voor naschokken is groot. Zware regen bemoeilijkt de situatie. Met name kinderen zijn kwetsbaar, door beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen kinderen snel ziek worden en sterven.

UNICEF stuurt hulpgoederen

UNICEF zet alles in het werk om hulp te bieden. Vanuit opslagruimten worden hulpgoederen aangevoerd: waterzuiveringstabletten, EHBO-materiaal, beschuttingsmateriaal, hygiënekits, medicijnen, dekens en tenten. Ook voert UNICEF drinkwater aan en ORS tegen diarree. Deze spullen lagen al in Nepal klaar. Daarnaast stuurt UNICEF twee vliegtuigladingen met in totaal 120 ton hulpgoederen. Ook zorgt UNICEF voor bescherming van kinderen die alleen zijn komen te staan en psychosociale bijstand voor getraumatiseerde kinderen.

20 waterspecialisten van UNICEF in Nepal

Eerste prioriteit is het herstel van de watervoorziening om infectieziekten en epidemieën door vervuild water te voorkomen. Door een bijzondere speling van het lot waren er op het moment van de ramp net 20 UNICEF-waterspecialisten in Nepal samen op een internationaal congres. Zij werden meteen ingezet om cruciale technische bijstand te verlenen.

Inschatting van de benodigde hulp

Teams van UNICEF, de Nepalese overheid en andere hulporganisaties maken momenteel een stand van zaken op van de schade die de aardbeving en de talloze naschokken veroorzaakten en proberen een inschatting te maken van de benodigde hulp. De laatste ramingen spreken van meer dan 2.000 doden en 4.500 gewonden. Het is echter nog te vroeg om precies te zeggen hoeveel levens verloren gingen. Wellicht zal dit cijfer in de duizenden oplopen. Vele duizenden mensen werden dakloos. De materiële schade is enorm.

Moeilijk bereikbare gebieden

De aardbeving was met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter de krachtigste beving in 80 jaar tijd in Nepal, één van de armste landen ter wereld. Heel veel mensen wonen in bergachtige, dus moeilijk te bereiken, gebieden. Ook de hoofdstad Kathmandu werd ernstig getroffen door het natuurgeweld.


Voor de meest dringende hulp heeft UNICEF alvast een oproep gelanceerd van 51 miljoen dollar. Dit cijfer zal de komende dagen ongetwijfeld worden bijgesteld.

tent Nepal

Gerelateerd aan dit onderwerp