Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bijna 8 miljoen kinderen worden gevaccineerd tegen mazelen in Sudan

23 april 2015

Acht miljoen kinderen. Zo veel worden er de komende tijd gevaccineerd tegen mazelen in Soedan. Aanleiding is één van de grootste uitbraken van mazelen in de geschiedenis van Soedan. Het ministerie van gezondheid, UNICEF en nationale partners werken samen om deze enorme campagne op te zetten.

Het ministerie van gezondheid, UNICEF en nationale partners werken samen om deze enorme campagne op te zetten.

Sinds het begin van de uitbraak aan het eind van 2014 zijn er al 1730 gevallen van mazelen bevestigd, en 22 mensen zijn al aan de ziekte overleden. Maar veel gevallen zijn niet officieel gerapporteerd. Naar verwachting is dit het topje van de ijsberg. Er wordt vermoed dat er naast de 1730 bevestigde gevallen ook nog meer dan 3000 niet-bevestigde gevallen van mazelen zijn in Soedan.

"Ieder kind moet bereikt worden"

Kinderen lopen het grootste risico om mazelen te krijgen, en bij ondervoede kinderen is deze kans nog groter. Soedan heeft één van de hoogste percentages ondervoede kinderen van Afrika. Van het totaal aantal gevallen dat gemeld is, is 69% jonger dan 15, en maar liefst 52% is jonger dan vijf. Voor ondervoede kinderen kunnen de gevolgen van mazelen zeer ernstig zijn, ze kunnen bijvoorbeeld blind worden, oorinfecties krijgen, of ernstige diarree. Of overlijden.

"Mazelen is een levensgevaarlijke ziekte, maar ook een ziekte die eenvoudig voorkomen kan worden door op tijd te vaccineren", zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in Soedan. "Ieder kind moet bereikt worden, ongeacht waar ze wonen. Er mogen geen excuses zijn, en niemand mag overgeslagen worden."

Complexe operatie

De campagne, die gisteren begonnen is, zal zich als eerste richten op 28 plaatsen in de zes staten waar het risico op mazelen het grootst is. Daarna zal de campagne zich uitbreiden naar andere plaatsen, en in totaal zullen er 96 plaatsen in 16 verschillende staten bereikt worden. Het zal echter een complexe operatie worden om iedereen te bereiken, want vanwege de conflicten die nog steeds gaande zijn in het land is het moeilijk om toegang te krijgen tot sommige gebieden. UNICEF heeft alle partijen opgeroepen zich in te zetten om toegang te verlenen zodat alle kinderen bereikt en gevaccineerd kunnen worden.

World Immunization Week

Komende week, van 24 tot 30 april, is het World Immunization Week. Het doel van deze week is zo veel mogelijk kinderen te vaccineren, en mensen bewust te maken van het belang van vaccinaties. Vaccineren is één van de meest effectieve manieren om kindersterfte omlaag te brengen: Dankzij vaccinaties worden naar schatting 2 tot 3 miljoen kinderen per jaar gespaard van ziektes als difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen en polio. Dit jaar zal de week in het thema staan van "Closing the Gap", waarbij de focus zal liggen op de meeste gemarginaliseerde kinderen te wereld. Alle kinderen ter wereld, ongeacht waar ze wonen, hebben het recht om te overleven. Om alle kinderen een eerlijke kans op een gezonde toekomst te geven, moeten degenen met het grootste risico beschermd worden met vaccinaties.

UNI44783_Large Comp

UNI165934_Large Comp

UNI169666_Large Comp

Gerelateerd aan dit onderwerp