Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dringend actie nodig om doden bij oversteek Middellandse Zee te voorkomen

21 april 2015

Duizenden mannen, vrouwen, tieners en jonge kinderen ontvluchten gewelddadige conflicten -zoals in Syrië - en wagen hun kans op zoek naar veiligheid en een nieuw leven in Europa. Maar twee dodelijke incidenten in de Middellandse Zee in slechts twee dagen tijd benadrukken dat snelle actie dringend nodig is. 

Duizenden mannen, vrouwen, tieners en jonge kinderen ontvluchten gewelddadige conflicten -zoals in Syrië - en wagen hun kans op zoek naar veiligheid en een nieuw leven in Europa. Maar twee dodelijke incidenten in de Middellandse Zee in slechts twee dagen tijd benadrukken dat snelle actie dringend nodig is.

Aantal migranten zal stijgen

Dit jaar alleen al kwamen 1600 mensen om, nog voor ze een voet op Europese bodem konden zetten. Met de komst van het warmere weer in Europa zal het aantal migranten waarschijnlijk stijgen. Er is duidelijke en beslissende actie nodig om meer zinloze doden te voorkomen. Dit betekent het waarborgen van wetten voor alleenstaande minderjarigen, het versterken van reddingsacties om levens te beschermen en het vervolgen van mensenhandelaars. Daarnaast moeten vooral de oorzaken van migratie in de landen van herkomst - conflicten, armoede en discriminatie - worden aangepakt.

Belangen van kinderen voorop

Kinderen op deze reizen zijn blootgesteld aan misbruik, uitbuiting en riskeren hun leven. Als ze de barre tocht al overleven, worden ze vaak geplaatst in onveilige en ongeschikte omstandigheden. Dit is in strijd met het Kinderrechtenverdrag. Bij alle acties dienen de belangen van kinderen leidend te zijn.  

Onze collega Marieke op Radio1

Onze collega Marieke Roelfsema was samen met GroenLinks Eerste Kamerlid Tineke Strik te gast bij Radio1 om te praten over de beweegredenen van de bootvluchtelingen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp