Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘Dignity Kit’ om vrouwen en meisjes te behoeden voor seksueel geweld

21 april 2015

Driekwart van Syrische vluchtelingen in Libanon zijn vrouwen en kinderen en zij worden vaak blootgesteld aan allerlei vormen van (seksueel) geweld en uitbuiting. UNICEF wil deze groep zelfredzamer maken door een nieuw hulpmiddel; de 'Dignity Kit'. 

Het merendeel van Syrische vluchtelingen belandt in buurland Libanon. Vrouwen en kinderen zijn vooral erg kwetsbaar voor seksueel geweld. Alleenstaande vrouwen moeten de huur vaak in natura betalen en seksueel misbruik komt regelmatig voor. Dit blijft echter verborgen, omdat families bang zijn dat de eer van hun vrouwelijke familieleden, en daarmee de familie-eer, geschaad wordt. "Veel jonge meisjes vertelden me dat ze seksueel geweld niet zouden rapporteren", vertelt Jihane Latrous van UNICEF Libanon. "Ze zijn bang voor de reacties van hun familie en de gemeenschap."

Dignity Kit

Maatschappelijk werkers zoeken kwetsbare meisjes en vrouwen op en praten met hun over het seksueel geweld. Tijdens dit gesprek krijgen zij de zogenaamde 'Dignity Kit'. In dit pakket zitten onder andere een hoofddoek, maandverband, een zaklamp en een fluitje. De laatste twee items zijn belangrijk voor wanneer meisjes en vrouwen in het donker naar buiten moeten om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Ze zijn dan extra kwetsbaar voor aanranding en verkrachting en kunnen gebruik maken van het fluitje om aandacht te trekken als ze in gevaar zijn. 

Veilig vervoer naar buurtcentra

UNICEF Libanon heeft speciaal voor kwetsbare vrouwen en meisjes, buurtcentra opgezet. Hier kunnen ze samenkomen om hun problemen te bespreken en informatie te krijgen. Ze leren hier een andere taal, of krijgen een cursus make-up of haarstyling, maar leren vooral ook hoe ze voor zichzelf op kunnen komen.

Maar veel mannelijke familieleden vinden het gevaarlijk om hun vrouwen en dochters alleen naar buiten te laten gaan. UNICEF en partners zorgen er daarom voor dat er vervoer is geregeld naar de buurtcentra, zodat ze niet alleen over straat hoeven. Ook is er kinderopvang beschikbaar zodat de vrouwen hun kinderen mee kunnen nemen. 

Syrieee

Sy

Syrua

Gerelateerd aan dit onderwerp