Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

800.000 Nigeriaanse kinderen op de vlucht voor Boko Haram

13 april 2015

Het is precies één jaar geleden dat Boko Haram meer dan 200 schoolmeisjes ontvoerde in het noordoosten van Nigeria. Een aantal van hen wist kort daarna te ontsnappen, maar het merendeel van deze meisjes wordt nog steeds vermist.

Helaas is de ontvoering van deze meisjes slechts het topje van de ijsberg van alle talloze tragedies die Boko Haram aanricht in Nigeria. In totaal zijn er al meer dan 15.000 mensen vermoord en zijn er meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht, waaronder 800.000 kinderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het aantal kinderen dat een jaar geleden op de vlucht was.

 Kinderen niet veilig

Boko Haram en andere gewapende groepen veroorzaken al jaren onrust in het islamitische noorden van Nigeria. In het conflict worden dorpen en steden geplunderd en vernietigd. Kinderen, vrouwen en mannen worden op afschuwelijke wijze (seksueel) misbruikt, gedwongen gerekruteerd en ontvoerd. Scholen worden aangevallen, schoolkinderen worden ontvoerd en kinderen worden zelfs ingezet om bomaanslagen te plegen waarbij ze zelf ook de dood vinden. Door het conflict hebben kinderen verschrikkelijke dingen meegemaakt en zijn kinderen op veel plaatsen niet meer veilig. Daardoor gaan zij niet meer naar school en hebben kinderen ook geen toegang meer tot gezondheidszorg of andere sociale dienstverlening.

 Therapie en schoon water

In het afgelopen half jaar heeft UNICEF al meer dan 60.000 kinderen in Nigeria en de omliggende landen Niger, Kameroen en Tsjaad voorzien van therapie en begeleiding bij het verwerken van de trauma's die ze hebben opgelopen door het voortdurende conflict in de omgeving. Ook werkt UNICEF samen met partners om schoon water en gezondheidszorg te leveren aan zo veel mogelijk mensen die op de vlucht zijn, ondervoede kinderen te behandelen en zet UNICEF tijdelijke scholen op zodat zoveel mogelijk kinderen toch nog onderwijs kunnen krijgen.

Gerelateerd aan dit onderwerp