Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

2000 Mensen geevacueerd uit belegerd Yarmouk

7 april 2015

Zo'n 2000 mensen zijn geëvacueerd uit het door IS belegerde vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië. Ze zijn ondergebracht in een gemeenschappelijke opvang in Tadamon en in andere wijken in het zuiden van Damascus. 

Al meer dan twee jaar zijn duizenden vluchtelingen in Yarmouk afgesneden van eerste levensbehoeften. Er zijn ernstige tekorten aan water, voedsel en medicijnen. Ziekte en ondervoeding zijn veelvoorkomende problemen in het kamp, en vanwege de onveilige situatie is het moeilijk om noodhulp te verlenen aan de vluchtelingen. Nu IS oprukt richting Damascus staan de levens van naar schatting 3500 kinderen en 18.000 volwassenen op het spel. Zij kunnen geen kant op.

Beperkte toegang

UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, uitte vorige week zijn zorgen over de situatie in het vluchtelingenkamp in Yarmouk, waar sinds vorige week heftige gewapende conflicten plaatsvinden tussen verschillende groeperingen in de omgeving. De vraag naar voedsel, medische benodigdheden en andere hulp in Yarmouk is enorm. Vanwege de beperkte toegang tot het kamp door de belegering blijft het moeilijk om de mensen die zich op dit moment nog in het kamp bevinden te helpen.

Hulp van UNICEF

De geëvacueerden krijgen hulp van UNICEF. Via UNRWA zijn 1000 Eerste Hulp-sets uitgedeeld onder de slachtoffers van het geweld. Daarnaast geeft UNICEF trainingen aan mensen van het Palestijnse Rode Kruis over hoe ze moeten omgaan met de grote groepen mensen en geven ze training over ondervoeding. Daarbij heeft UNICEF plannen om voedselpakketten en andere benodigdheden om ondervoeding onder kinderen aan te pakken op te sturen. UNICEF heeft vorige maand al 10.000 dekens naar Syrië gestuurd om die uit te laten delen onder de vluchtelingen.

Syrie ̈ UNI131533

Syrie ̈ UNI126723

Syrie ̈ UN0392

Gerelateerd aan dit onderwerp