Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer dan 300 leerlingen debatteerden erop los

24 maart 2015

Vlammende debatten, spetterende speeches en af en toe wat zenuwen. Dat waren de ingrediënten van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2015.

Ruim 300 scholieren uit heel Nederland namen het vandaag tegen elkaar op tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. De 8 winnende scholen mogen op Kleine Prinsjesdag, op 11 september, het debat met politici aangaan in de Ridderzaal.

Het recht op debatteren

Kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er ook wat over te zeggen. Astrid van Vonderen (UNICEF Nederland): "UNICEF vindt het belangrijk dat alle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Ook in Nederland. Een van de belangrijkste rechten uit het Kinderrechtenverdrag is het recht op het hebben van je eigen mening. Als je weet hoe je je mening kunt geven zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt. En je kunt opkomen voor kinderen die het minder goed hebben."

Social media, pesten en kindermishandeling

De debatteams, bestaande uit vier leerlingen van scholen uit heel het land debatteerden over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn. De stellingen gingen dit jaar over social media, pesten en kindermishandeling. Onderwerpen die voor vurige debatten zorgden. Tientallen vrijwilligers jureerden tijdens de debatten om uiteindelijk de acht beste scholen aan te wijzen.

Koning(in) van de Jeugd draagt stokje over

Naast de debatrondes vond de verkiezing van de nieuwe Koning(in) van de Jeugd plaats. De Koning(in) van de Jeugd zet zich een jaar lang in voor kinderrechten en leest op Kleine Prinsjesdag (aan de vooravond van Prinsjesdag) een zelfgeschreven speech voor in de Ridderzaal. Linda Gebel (15) die vorig jaar gekozen werd tot Koningin van de Jeugd zat dit jaar zelf in de jury. Ze beschrijft het afgelopen jaar als een echt topjaar: "Wat heb ik een leuk jaar gehad. En er is echt naar me geluisterd. Wie wordt mijn opvolger?"

Koning van de Jeugd!

Na drie prachtige speeches tijdens de finale van de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd werd Stijn Harder van het Mendelcollege uit Haarlem gekozen tot de nieuwe Koning van de Jeugd 2015. En, zoals hij aangeeft in zijn speech, gaat hij zich het komende jaar hard maken voor kinderrechten: "Ik ga ervoor zorgen dat alle politici van Nederland kinderen helpen. Ik heb de afspraak met premier Rutte al gemaakt!"

Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd beoefenen kinderen het recht hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag, dat al 25 jaar bestaat. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi in samenwerking met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

 

KDT

GS_VOSSIUS 002.jpg

Kroning

De 8 winnende scholen:

  • Utrechts stedelijk Gymnasium
  • Coornhert Gymnasium Gouda
  • Vossius Gymnasium Amsterdam
  • Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch
  • Herman Jordan Montessori Lyceum Zeist
  • Etty Hillesum Lyceum de Boerhaave Deventer
  • Willem de Zwijger College Papendrecht
  • Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
  • De aanmoedigingsprijs voor beste brugklas ging naar het Stedelijk Gymnasium Breda.

Gerelateerd aan dit onderwerp