Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer dan 1300 kindsoldaten bevrijd in Zuid-Soedan

24 maart 2015

Meer dan 650 kindsoldaten in Zuid-Soedan, inclusief vier meisjes (waarvan een nog maar 9 jaar), zijn vrijgelaten door de gewapende groep Cobra Faction. Deze vrijlating brengt het aantal dit jaar gedemobiliseerde kindsoldaten op 1314.

Het is de derde vrijlating van kinderen na een vredesakkoord tussen de Cobra Faction en de regering.  

De nationale Commissie voor Ontwapening en UNICEF werken samen in de zorg voor de kinderen en de re-integratie in hun gemeenschap. De Cobra Faction heeft aan UNICEF verklaard dat zij meer dan 3000 kindsoldaten binnen haar gelederen heeft. Veel andere kindsoldaten, ook meisjes, verblijven nog in veekampen in de omgeving. Er staan twee andere vrijlatingen worden binnenkort gepland. 

Herenigen met familie

In een officiële ceremonie in Lekuangole, het afgelegen dorp waar de vrijlating plaatsvond, ruilden de kinderen hun wapens en uniformen in voor burgerkleding. UNICEF zorgde voor een tijdelijk zorgcentrum in het dorp. Hier krijgen de kinderen voedsel, onderdak en medische zorg. Waar nodig krijgen ze psychosociale hulp. UNICEF begint vanuit hier ook met het opsporen van familie. Van de 660 eerder dit jaar bevrijde kinderen, zijn 200 kinderen al herenigd met familieleden. Van nog eens 200 kinderen wordt verwacht dat de hereniging snel kan plaatsvinden. 

Ernstige zorgen over ontvoeringen

"Hoewel we blij zijn met de vrijheid voor de kinderen, zijn we ook erg verontrust door de honderden kinderen die zijn ontvoerd in de staten Boven Nijl en Unity. Ze zijn doelwit van zowel regeringstroepen als de oppositie", aldus Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. "UNICEF veroordeelt deze schending van de mensenrechten en roept alle partijen op om de kinderen vrij te laten. UNICEF staat klaar om hun demobilisatie te ondersteunen." 

Kindsoldaten Zuid-Soedan

Gerelateerd aan dit onderwerp