Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Cycloon Pam richt zware verwoesting aan

15 maart 2015

Ten minste 54.000 kinderen zijn getroffen door het natuurgeweld van cycloon Pam. De zeer zware storm raasde vrijdag over eilandengroep Vanuatu, in de Pacifische Oceaan. De schade is enorm. 

UNICEF was al aanwezig en werkzaam op Vanuatu, de Solomonseilanden en Fiji. Daarom konden de slachtoffers van de ramp al snel geholpen worden. Vanwege de ligging van de eilanden is UNICEF goed voorbereid op cyclonen, tsunami's, aardbevingen en andere mogelijke rampen. Op Vanuatu lagen al noodhulpgoederen klaar en de overheid is getraind op rampenmanagement. Onze eerste prioriteit is het leveren van schoon water, sanitaire voorzieningen, zorg en voeding. Ook worden kindvriendelijke ruimtes opgezet waar geëvacueerde kinderen opgevangen kunnen worden.

UNICEF stuurt nog meer hulpgoederen

Vanuit opslagplaatsen van hulpgoederen in de regio stuurt UNICEF nog meer middelen naar Vanuatu, waaronder vijf basisgezondheidspakketten. Deze bevatten genoeg medische hulpmiddelen voor de verzorging van 10.000 patiënten. Er zijn 34 schoolgebouwen ingericht als hulpcentra. Medewerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om de spullen verzendklaar te maken. 

Overige hulpmiddelen bestaan uit: 

  • 31.300 zakjes ORS tegen uitdroging door diarree;
  • vijf 5000 liter tanks voor schoon drinkwater;
  • waterzuiveringstabletten;
  • spelmateriaal voor 6.210 kinderen;
  • schoolpakketten en tenten;
  • inentingen tegen mazelen. 

Een aantal vrachtschepen met hulpgoederen is op 16 maart vanuit Fiji vertrokken naar Vanuatu. UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en andere partners werken samen met het Nationale Rampenmanagement in Vanuatu voor het opzetten van logistieke knooppunten om een goede doorstroming van humanitaire hulpgoederen in het land te verzekeren. Doordat het eilanden zijn en er bijna geen communicatie mogelijk is door stroomuitval, verloopt alle logistiek vooralsnog moeizaam.

Massale vaccinatiecampagne

UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) starten met een massale vaccinatiecampagne in Vanuatu. De archipel in de Stille Oceaan heeft een lage vaccinatiegraad en gepaard met een recente uitbraak van mazelen, is de campagne hard nodig. "Zes teams worden ingezet om zoveel mogelijk kinderen te vaccineren in de bereikbare delen van de hoofdstad Port Vila," zegt dokter Karen Allen. Naast het geven van vaccinaties, zullen de hulporganisaties ook zorgen voor de verdeling van vitaminesupplementen en muskietennetten voor de bescherming tegen malaria.

Pam

UNI181057

UNI180968

UNI181061

UNI181058

Gerelateerd aan dit onderwerp