Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In actie voor eerlijk Kinderpardon

10 maart 2015

UNICEF Nederland is teleurgesteld over de strikte regels die blijven gelden voor het verkrijgen van het Kinderpardon. Op 11 maart vindt er op het Plein in Den Haag een protestactie plaats om aandacht te vragen voor de vele kinderen die alsnog buiten het Kinderpardon vallen. 

Om in aanmerking te komen voor het Kinderpardon gelden enkele strikte regels. Een van die regels is dat kinderen onder 'toezicht'  van de Rijksoverheid moeten zijn geweest. Op 4 maart besliste de Raad van State dat de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geen kinderpardonvergunning had hoeven verlenen aan kinderen die hier al jaren woonden maar buiten toezicht van de Rijksoverheid stonden. Volgens de raad van State mocht van deze gezinnen een 'actieve houding' worden verwacht om 'in beeld' te blijven bij de Rijksoverheid.

UNICEF Nederland is teleurgesteld over deze uitspraken omdat deze niet in lijn zijn met het VN-Kinderrechtenverdrag. De kinderen waren wel degelijk 'in beeld' van de overheid omdat zij stonden ingeschreven bij de gemeente, naar school ging of een dokter bezochten. De Raad van State houdt echter vast aan het criterium dat de kinderen in beeld moeten zijn geweest bij de vreemdelingeninstanties die onder de Rijksoverheid vallen.  

Actie voor een Eerlijk Kinderpardon in Den Haag

Om aandacht te vragen voor de kinderen die onterecht geen Kinderpardon hebben gekregen wordt 11 maart 2015 actie gevoerd voor een Eerlijk Kinderpardon. De actie wordt georganiseerd door Defence for Children. Zowel kinderen, burgemeesters als Tweede Kamerleden komen gedurende het programma aan het woord. UNICEF Nederland is ook bij deze actie aanwezig om de politiek wakker te schudden.
Ook uw steun uitspreken voor een Eerlijk Kinderpardon? Iedereen is welkom op het Plein in Den Haag van 13.30 - 15.00 uur. Kijk hier voor meer informatie over de actie. 

 

Azc kinderen 2