Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Laptops voor kinderen asielzoekerscentrum

2 maart 2015

Ruim 40 laptops werden in bruikleen gegeven aan kinderen van asielzoekerscentra zodat ze deze kunnen gebruiken voor huiswerkopdrachten.

Ruim 40 laptops werden in bruikleen gegeven aan kinderen van asielzoekerscentra zodat ze deze kunnen gebruiken voor huiswerkopdrachten. De drijvende kracht achter het laptopproject was een groep enthousiaste vrijwilligers die tijdens een cursus moest nadenken over hoe zij de wereld een beetje mooier konden maken. "Mensen hebben thuis zoveel oude apparaten staan waar niets meer mee gebeurt: zonde", vond vrijwilliger Martine de Moor. Samen met een groep andere vrijwilligers besloot ze als Restart IT om oude laptops in te zamelen. Ze kreeg er stapels. "Ik kan inmiddels geen oude computers meer zien", lacht De Moor, "Ze stonden in mijn eigen huis, bij vrienden en bij mijn moeder".

Samenwerking

Nadat de vrijwilligers van Restart IT de laptops hadden ingezameld, heeft het bedrijf IT donations de opbrengst van de oude ingezamelde apparaten omgezet in goede tweedehands laptops. De stichting IT4Kids zette er nieuwe software op zodat de laptops klaar waren voor nieuw gebruik. Theo Stijsiger van IT4Kids vertelt waarom ze ervoor kozen om kosteloos mee te werken aan het project. "We kiezen projecten uit waarbij je echt een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Laptops en daarmee de toegang tot internet zijn daarbij heel belangrijk."

Toegang tot internet

Tessa Smets van de Werkgroep Kind in AZC is het met hem eens. "Veel kinderen in asielzoekerscentra hebben weinig toegang tot internet. Dat is lastig bij het maken van huiswerk, maar het geeft kinderen ook een digitale achterstand. En daarnaast is het zonder toegang tot sociale media ook nog eens een stuk lastiger om contact te maken met leeftijdsgenootjes." Een belangrijk bijkomend voordeel vindt Smets dat kinderen op deze manier ook meer toegang hebben tot de website www.tell-me.nl, met daarop informatie over de rechten van asielzoekerskinderen.

Huiswerk én games

Terwijl alle aanwezigen een stuk taart met limonade naar binnen werken, vertelt Regina Visscher van het COA dat de kinderen op de azc's in principe toegang hebben tot internet via de internetruimtes, maar dat het toch anders is wanneer je je huiswerk thuis kunt maken. Ze is dan ook erg blij met de ontvangen laptops. En dan is het tijd om de laptops te testen. Huiswerk hoeven de kinderen in deze vakantieweek nog niet te maken, dus dan maar een spannend computerspelletje.

Laptops azcs 3

Laptops azcs 4

Foto's: Luis Enrique Rodriguez Gomez

Gerelateerd aan dit onderwerp