Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

400.000 kinderen terug naar school in Zuid-Soedan

25 februari 2015

Ongeveer 400.000 kinderen van wie het schoolleven verstoord werd door het conflict in Zuid-Soedan krijgen gedurende de komende 12 maanden de kans om terug naar school te gaan.

De 'Terug naar school' campagne is een initiatief van het Zuid-Soedanese Ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Technologie, de president en UNICEF. Het doel is niet-schoolgaande kinderen in alle tien de staten te bereiken, inclusief de kinderen in de gebieden die getroffen zijn door het conflict.

Onderwijs is essentieel

"Ongeveer 70 procent van de 1.200 scholen in de zwaarst getroffen staten is gesloten. Hierdoor is er grote angst ontstaan dat een generatie kinderen achterblijft door de aanhoudende burgeroorlog'', zegt Jonathan Veitch, UNICEF-directeur in Zuid-Soedan. ''Kwalitatief onderwijs is het allerbelangrijkst voor een land om economisch, sociaal en cultureel te ontwikkelen. Daarnaast is het ook een essentieel mensenrecht."

De oorlog heeft een toch al zwak onderwijssysteem nog erger verzwakt. Vóór het gewelddadige conflict ging slechts 42 procent van de kinderen naar de basisschool en maakte slechts 10 procent van deze kinderen de basisschool af.

UNICEF zorgt dat kinderen weer naar school kunnen

Voor de kinderen in vluchtelingenkampen of opvangplekken die door de oorlog verwoest zijn en waar geen scholing wordt aangeboden, zorgt UNICEF samen met haar partners voor onderwijs en psychosociale ondersteuning aan kinderen van 3 tot 18 jaar.

In de 42 miljoen dollar kostende campagne werkt UNICEF samen met 20 lokale en internationale ngo's om onderwijs te bieden aan de 200.000 kinderen in de conflictgebieden en nog eens 200.000 kinderen in de conflictvrije gebieden. Daarnaast worden 4.000 leraren getraind.

Nog 12 miljoen dollar nodig

''We hebben flink geïnvesteerd, maar we hebben dringend nog 12 miljoen dollar nodig,'' aldus Veitch. ''Met deze campagne investeren we 100 dollar voor elk kind. Een klein bedrag voor de hoop en de kansen die het met zich meebrengt.''

Gerelateerd aan dit onderwerp