Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ebola laat zijn sporen na

23 februari 2015

22.859 zieken en 9.162 doden. Maar ook duizenden weeskinderen, scholen die lange tijd gesloten zijn en economieën die op hun gat liggen. Het zijn de harde sporen die het ebolavirus heeft nagelaten in West-Afrika. Het virus is op zijn retour, maar we zijn er nog lang niet.

Het was, en is, een van de grootste UNICEF-operaties ooit. Maar liefst 5177 ton hulpgoederen is verscheept naar de door ebola getroffen landen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de beschermende pakken, handschoenen, chloor en zeep.

Kinderen getroffen

Kinderen zijn hard getroffen door het virus. Naar schatting gaat het om 8,5 miljoen kinderen die in de door ebola getroffen gebieden wonen. Als kinderrechtenorganisatie probeerde UNICEF er voor deze kinderen te zijn. Zo hebben we niet alleen in veel gebieden gezorgd voor hulpgoederen, maar ook gezondheidscentra opgezet. We vangen weeskinderen op en herenigen hen waar mogelijk met de familie. We trainen gezondheidswerkers en leraren om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast deelden we tonnen zeep uit aan gemeenschappen en geven we op grote schaal voorlichting over ebola.

Het virus is inmiddels op z'n retour, maar we zijn er nog niet. De getroffen landen beginnen langzaam weer op te krabbelen. Maar nog altijd raken mensen geïnfecteerd met ebola en ligt een nieuwe uitbraak van het virus op de loer. De scholen gaan weer open en het 'normale' leven komt weer op gang. Maar er moet nog veel gebeuren. We richten ons de komende maanden onder andere op:

  • Het zorgen dat kinderen weer naar school gaan
  • Voorlichting over gezondheid en hygiëne
  • Het verbeteren van de lokale gezondheidszorg
  • Toegang tot schoon water
  • Gezonde voeding voor kinderen

Om de gevolgen van ebola het komende halfjaar het hoofd te kunnen bieden, is ruim 500 miljoen dollar nodig.

Ebola preventiekits

UNICEF deelt preventiekits uit aan 4000 scholen die weer open gaan. In deze kits zit onder andere chloor en zeep om de verspreiding van ziektes als ebola te voorkomen. Daarnaast trainen we leraren zodat zij weten wat ze moeten doen om de verspreiding van ebola te voorkomen.

Ebola school

De scholen in Guinee zijn weer open, maar leerlingen worden streng gecontroleerd op ziekteverschijnselen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat ebola weer op grote schaal uitbreekt.

Ebola zeep

UNICEF koopt op grote schaal zeep in de getroffen landen in, zoals hier in Guinee. Op deze manier worden de transportkosten laag gehouden en wordt de lokale economie gestimuleerd.

Ebola wees

De moeder van Tamba (19 maanden) overleed aan ebola. Het jongetje overleefde gelukkig de incubatieperiode, en wordt nu verzorgd in een kindercentrum van UNICEF door Komano. Zij overleefde ebola en zorgt nu voor kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt.

Gerelateerd aan dit onderwerp