Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aantal aidsdoden daalt, behalve onder kinderen en jongeren

17 februari 2015

Terwijl grote vooruitgang is geboekt op bijna ieder gebied van de bestrijding van hiv, blijft verbetering onder jongeren met de ziekte achter. Dat zeggen leiders in een mondiale actie tegen de aidsepidemie vandaag in Nairobi, Kenia.

President Uhuru Kenyatte lanceert er het nieuwe platform van onder meer UNICEF en UNAIDS, dat zich richt op de bestrijding van aids onder jongeren. Meer dan 200 leiders van jongerenbewegingen waren aanwezig bij de introductie van "All In".

Doodsoorzaak

Aids is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Afrika en de tweede belangrijkste doodsoorzaak van jongeren wereldwijd. Slechts 1 op de 4 kinderen en jongeren onder de 15 jaar hebben toegang tot de levensreddende medische behandeling. In iedere leeftijdsgroep daalt het aantal doden, behalve tussen de 10 en 19 jaar. UNAIDS, UNICEF en partners hebben daarom "All In" opgezet, een nieuw actieplatform om betere resultaten bij jongeren te behalen. Zij willen het beleid veranderen en meer jongeren betrekken in de strijd.

"All in" richt zich op het beter bereiken van jongeren met essentiële hiv-diensten door innovatieve methoden. Ook wil "All-in" betere data beschikbaar krijgen over de ziekte onder jongeren en de problematiek van hiv en jongeren op de politieke agenda krijgen om er meer prioriteit voor te krijgen. Ook wil het jongeren betrekken bij maatschappelijke verandering. "All In" zal nationale leiders betrekken bij het coördineren, ondersteunen en beoordelen van bestaande programma's en het uitbreiden van partnerschappen voor innovatie tussen de openbare en particuliere sector.

Michek Sidjbé, directeur van UNAIDS, roept jonge mensen op om zich aan te sluiten bij de "All-in"-beweging. "We moeten een einde maken aan de aidsepidemie onder jongeren."

Geïnfecteerd als baby

De meeste van de 2,1 miljoen jongeren met hiv werden geïnfecteerd toen zij in de buik van hun moeder zaten, tijdens de bevalling of in de eerste maanden van hun leven omdat ze geen beschikking hadden over medicijnen die de kans op hiv-besmetting flink verlagen. Veel van deze babies met hiv kregen nooit een diagnose en dus nooit een medische behandeling, of verdwenen gaandeweg uit het zorgcircuit.

"Kinderen en jongeren zouden de eerste moeten zijn die profiteren van de medische vooruitgang, niet de laatste," aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. " We moeten de jongeren bereiken die in de behandelingen ontbreken. We moeten alle jonge mensen laten deelnemen aan de inspanningen om hiv te stoppen. We kunnen ons doel van een aids-vrije generatie niet bereiken zonder hen."

"We kunnen niet praten over het stoppen van aids zonder jongeren te betrekken", zegt Consolate Opiyo van Y+, het wereldnetwerk van Jonge mensen met hiv. "Jongeren worden het hardst getroffen door hiv én zij zijn de leiders van morgen."

Nieuwe hiv-infecties onder jongeren nemen duidelijk minder snel af als bij andere leeftijdsgroepen. Tienermeisjes, vooral in de sub-Sahara in Afrika, worden het hardst getroffen. In Zuid-Afrika zijn in 2013 iedere week meer dan 860 meisjes geïnfecteerd met hiv, tegenover 170 jongens. Jongeren worden volwassen zonder te weten besmet te zijn, met beperkte mogelijkheden voor hiv-opsporing en behandelingsprogramma's.

"De toekomst van Sub-Sahara Afrika ligt in de handen van de gezondheid en het welzijn van de jeugd", zegt ambassadeur Deborah Birx, global aids coördinator. "We willen ons inzetten voor een samenwerking met partnerlanden om de kloof voor jonge meisjes en vrouwen die in het bijzonder kwetsbaar zijn voor een hiv-infectie te dichten."

Komende vijf jaar cruciaal

UNAIDS heeft zich ten doel gesteld om per 2020 het aantal hiv-infecties onder jongeren met minstens 75 procent te verlagen. Het overkoepelende doel is om per 2030 de wereldwijde aidsepidemie als bedreiging voor de gezondheid beëindigd te hebben.

Hiv

Aids is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Afrika.

Hiv 2

In Malawi leven naar schatting 89.000 kinderen onder de 15 jaar met hiv. En ieder jaar worden 40.000 baby's geboren met hiv. En dat terwijl een infectie voorkomen kan worden met voorlichting en de juiste medicatie.

Hiv 3

Tienermeisjes, vooral in de sub-Sahara in Afrika, worden het hardst getroffen door hiv en aids. In Zuid-Afrika zijn in 2013 iedere week meer dan 860 meisjes geïnfecteerd met hiv, tegenover 170 jongens.

Gerelateerd aan dit onderwerp