Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hevige overstromingen teisteren Malawi

26 januari 2015

Sinds januari 2015 wordt Malawi getroffen door ernstige overstromingen als gevolg van de zware regenval. In de zuidelijke regio van het land zijn zo'n 121.000 mensen ontheemd. Meer dan de helft van de getroffenen zijn kinderen. 

De overstromingen hebben grote schade aangebracht aan gewassen, vee en infrastructuur, waaronder scholen en gezondheidscentra. De zuidelijke districten van Nsanje, Phalombe, Chikwawa, Machinga en Zomba zijn tot nu toe de meest getroffen gebieden. Een aantal regio's zijn moeilijk toegankelijk voor hulpverleners. UNICEF verstrekt zuiver water, tijdelijke sanitaire voorzieningen en essentiële geneesmiddelen en houdt daarnaast toezicht op de voedingstoestand van kinderen en de behandeling van ondervoede kinderen. UNICEF werkt met zijn teams vanuit de steden Blantyre en Zomba om levensreddende hulp te geven aan de zwaarst getroffen districten.

90 ton aan hulpgoederen

Begin deze week vloog UNICEF 90 ton aan hulpgoederen over, waaronder: essentiële medicijnen, tenten en afdekzeilen, therapeutische voeding en melk voor de behandeling van ondervoeding, hygiënekits en onderwijsmaterialen en speelgoed om het psychosociale herstel van kinderen te bevorderen. Om de uitbraak van ziekten te voorkomen wordt - naast beschutting en onderdak- prioriteit gegeven aan vaccinatie, malariapreventie en de verdeling van zuiver water en hygiënekits. Dit laatste is vooral belangrijk om diarree, cholera en infectieziekten tegen te gaan. Samen met partners wil UNICEF bovendien 24.000 acuut ondervoede kinderen behandelen.

Voedselonzekerheid

Malawi wordt heel vaak getroffen door slechte klimatologische omstandigheden zoals hevige regenval of langdurige periodes van droogte. Hierdoor zijn er heel wat mensen en kinderen die met voedselonzekerheid worden geconfronteerd. Vele gezinnen moeten het stellen met één maaltijd per dag. UNICEF Malawi schat de totale humanitaire noden voor de komende drie maanden op 9,2 miljoen dollar. Meer dan de helft van dit bedrag is momenteel nog niet beschikbaar.

Malawi 2

Malawi

Gerelateerd aan dit onderwerp