Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Deelnemers Postcode Loterij Bedankt! UNICEF ontvangt prachtig bedrag!

26 januari 2015

Op 26 januari op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij ontving UNICEF een bedrag van 13,5 miljoen euro voor hulp aan kinderen wereldwijd en nog een extra bijdrage van ruim 1.750.038 miljoen euro uit de jaarlijkse Extra Trekking.

Eén op de drie meisjes en vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksueel geweld, toch blijven zij meestal onzichtbaar. In tijden van oorlog neemt seksueel geweld nog eens toe: doelgericht als oorlogswapen of als ongeziene vernietiger van de familiaire veiligheid. Het gewelddadige gedrag komt veelal voort uit een trauma, frustratie en economische en sociale ontwrichting. Daarbij komt dat mannen en jongens niet alleen dader maar soms ook slachtoffer zijn.

De wereld kent op dit moment vele brandhaarden, zo worden de Democratische Republiek Congo en de Syrische regio geteisterd door zwaar geweld. In Congo zijn 2,6 miljoen mensen ontheemd, van de Syrische buurlanden heeft Libanon met 1,1 miljoen Syriërs de meeste vluchtelingen opgenomen. Ze kampen met veel problemen waarvan seksueel geweld het meest onzichtbare probleem is.

Stichting Vluchteling, UNICEF Nederland en Instituut Clingendael bundelen de krachten om seksueel geweld aan te pakken en uit de onzichtbaarheid te halen.  De organisaties zetten zich in eerste instantie in om de overlevers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo en Libanon de juiste zorg te bieden.

UNICEF weet dat het betrekken van mannen minstens zo belangrijk is als het gaat om het stoppen van seksueel geweld. Tegelijkertijd is er nog onvoldoende kennis over de wijze waarop je dit effectief aanpakt. Daarom zal Instituut Clingendael gelijktijdig onderzoeken hoe we in de hulpverlening bij seksueel geweld de traditionele man/vrouwbenadering kunnen doorbreken, wat immers noodzakelijk is om seksueel geweld te bestrijden. Hierdoor kunnen we de hulpverlening optimaliseren en deze geweldsspiraal doorbreken.

In twee jaar tijd gaan we met de steun van de Nationale Postcode Loterij een fundament leggen om de strijd tegen seksueel geweld te ondersteunen. Hiermee helpen we meisjes, vrouwen, jongens en mannen en dragen we bij aan het voorkomen van nieuwe slachtoffers.

npl3

NPL

Npl2

Gerelateerd aan dit onderwerp