Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Somalie ratificeert VN Kinderrechtenverdrag

20 januari 2015

Somalië heeft het Verdrag voor de Rechten van het Kind geratificeerd. Hiermee wordt het een wettelijke plicht voor Somalië ervoor te zorgen dat kinderrechten in het land nageleefd worden. 

Somalië is het 195e land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd. De Verenigde Staten en Zuid-Soedan zijn de enige landen die dit nog niet hebben gedaan.

Wat verandert er nu voor kinderen in Somalië?

Door de ratificatie moet de Somalische overheid haar beleid en wetgeving aanpassen aan de hand van het Kinderrechtenverdrag. Ook moet er een nationaal beleid ontwikkeld worden dat in de praktijk uitgevoerd moet worden. De autoriteiten dienen de voortgang te rapporteren en ervoor te zorgen dat het naleven van de kinderrechten een prioriteit wordt.

Wat doet UNICEF?

Het is onder andere de taak van UNICEF om de vooruitgang in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de overheid haar beloftes nakomt. Dit is hard nodig, want Somalië is een van de slechtste plekken in de wereld voor kinderen. Een op de zeven kinderen sterft voor de vijfde verjaardag. Ook gaat slechts één op de vier kinderen naar school. Voor meisjes is dit getal nog lager. Kinderen hebben te maken met seksueel geweld, worden gerekruteerd als kindsoldaat en bijna alle meisjes worden nog besneden.

Meisje Somalie

ratificatie Somalie

Gerelateerd aan dit onderwerp