Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt ebolalanden met mazelenvaccinaties

12 januari 2015

Naast ebola bedreigt een andere dodelijke ziekte kinderen in West-Afrika. In Liberia, Sierra Leone en Guinee zijn significant minder kinderen ingeënt tegen mazelen, ondermeer omdat de gezondheidszorg overbelast is door ebola. UNICEF, een van de organisaties van Giro555, speelt een belangrijke rol in de geïntensiveerde, opnieuw opgestarte  vaccinatiecampagnes met voorlichting en het leveren van vaccins.

UNICEF, een van de organisaties van Giro555, speelt een belangrijke rol in de geïntensiveerde, opnieuw opgestarte  vaccinatiecampagnes met voorlichting en het leveren van vaccins.

"Mazelen is een belangrijke doodsoorzaak van kinderen. De immunisatiegraad is zodanig gedaald dat het bedreigend is voor de levens van kinderen", zegt Manuel Fontaine, directeur voor UNICEF in Centraal- en West-Afrika. "Terwijl het makkelijk te voorkomen is met een veilig en effectief vaccin."

Levensgevaarlijk 

In Guinee is het aantal gevallen van mazelen vorig jaar verviervoudigd en in Sierra Leone verdrievoudigd. Van december tot maart is de kans op besmetting met mazelen in West-Afrika ieder jaar het grootst. Met een veel lagere immunisatiegraad is dat levensgevaarlijk voor kinderen. Kinderen zijn niet ingeënt omdat vaccinatieprogramma's zijn vastgelopen vanwege de uitbraak van ebola en omdat mensen gezondheidscentra mijden uit angst voor besmetting.

Overheidscijfers in Liberia tonen aan dat de immuniseringsdekking voor mazelen is gedaald van 71 procent in mei 2014 tot 55 procent in oktober 2014. Volgens de WHO is het aantal bevestigde gevallen van mazelen gestegen van 59 in 2013 tot 215 in 2014 en in Sierra Leone van 13 tot 39.

Vertrouwen in de gezondheidszorg 

"De beste manier waarop we kinderen kunnen helpen is met het stoppen van ebola en het versterken van de gezondheidszorg en de vaccinatieprogramma's," aldus Fontaine van UNICEF. "Het vertrouwen in de gezondheidszorg moet worden teruggewonnen, vaccinaties moeten worden aangeboden."

In Liberia zijn UNICEF en partners, het WHO en het ministerie van Volksgezondheid klaar met het intensieve vaccineringprogramma in acht van de vijftien regio's. In Guinee is eind november gestart met vaccinatieprogramma's in gemeenschappen die 42 dagen geen ebolabesmettingen hadden. Vaccinateurs verstrekken de levensreddende vaccins, maar helpen ook de verspreiding van ebola tegen te gaan. UNICEF voorziet ze van vaccins, maar ook van wegwerphandschoenen en infrarood thermometers. De vaccinateurs zijn getraind in het voorkomen van infecties en het nemen van controlemaatregelen tijdens de vaccinaties. Ook heeft UNICEF tientallen tijdelijke ebola-noodklinieken opgezet in de dorpen, om ebolapatienten zo goed mogelijk plaatselijk te kunnen helpen zonder dat er angst bij familie ontstaat over mannen in witte pakken die hun geliefden meenemen om nooit meer terug te komen.

 

UNICEF werkt samen met de andere hulporganisaties van Giro555 om Nederland te vragen zo veel mogelijk geld te geven voor de strijd tegen ebola en hulp aan de slachtoffers. Aangesloten organisaties zijn CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO&Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 

Sierra Leone IMG_4095

Vaccinatie

Gerelateerd aan dit onderwerp