Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zuid-Soedan, één jaar later: Kinderen worden nog steeds dagelijks bedreigd

18 december 2014

In Zuid-Soedan is de toekomst voor een hele generatie kinderen in gevaar door de aanhoudende conflicten in het land. Honderdduizenden kinderen moesten hun huizen, scholen en gemeenschappen verlaten en hebben te maken met geweld, ondervoeding en ziektes.

Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, zit sinds 15 december 2013 in een crisis. Bijna 750.000 kinderen zijn ontheemd en meer dan 320.000 kinderen leven als vluchteling. Ongeveer 400.000 kinderen gaan niet meer naar school, en 12.000 kinderen worden ingezet door gewapende groepen. Omdat er geen sociale controle meer is zijn kinderen extra kwetsbaar voor geweld, seksueel misbruik en uitbuiting.

"De toekomst van de kinderen van Zuid-Soedan, én de toekomst van het hele land, wordt ernstig ondermijnd door het aanhoudende conflict," zegt Jonathan Veitch, directeur van UNICEF Zuid-Soedan. "We gaan door met deze enorme hulpoperatie, maar wat ze meer nodig hebben dan wat dan ook, is vrede."

Verdubbeling van ondervoeding

Ondervoeding onder kinderen is meer dan verdubbeld vanwege het conflict. Daarom heeft UNICEF het voedingsprogramma uitgebreid. Tot nu toe hebben meer dan 80.000 kinderen een therapeutische behandeling gekregen. Als er begin 2015 nog steeds geen vrede en stabiliteit is, krijgt Zuid-Soedan waarschijnlijk te maken met een grote hongersnood.

UNICEF zorgt ervoor dat 225 beschadigde klaslokalen weer opgebouwd worden zodat 400.000 kinderen weer toegang tot onderwijs krijgen.

Om de situatie in Zuid-Soedan te kunnen financieren heeft UNICEF 133 miljoen euro nodig.

Zuid -Soedan UNI168560

Zuid -Soedan UNI169657

Gerelateerd aan dit onderwerp