Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrische kinderen schilderen trauma's weg

12 december 2014

Kapotgeschoten huizen, dode familieleden en rondvliegende bommen. Syrische kinderen hebben dingen gezien die geen mens zou moeten meemaken. In vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië kunnen ze de oorlog 'van zich af schilderen'.

Ali (31) is een Syrische kunstenaar die anderhalf jaar geleden naar Jordanië vluchtte. Hij geeft de kinderen nu les. Een van zijn leerlingen is de 16-jarige Mohammed uit Damascus, die sinds drie maanden in het kamp woont. "Ik wil laten zien wat de kinderen uit Syrië hebben meegemaakt. En door een huis en bomen te schilderen wil ik duidelijk maken dat we teruggaan naar Syrië. Ondanks de oorlog zullen we terugkeren," zegt Mohammed vastberaden.

Psychosociale hulp

Maha Homsi, hoofd kinderbescherming bij UNICEF Jordanië, vertelt dat kunst een belangrijk onderdeel is van het psychosociale hulpprogramma van UNICEF. "Door te schilderen kunnen kinderen hun gevoelens uiten en hun emoties tonen. Dit is van groot belang voor kinderen die zijn blootgesteld aan extreem geweld en nu als vluchteling leven. "

De kinderen laten hun stempel achter. Het troosteloze woestijnlandschap is inmiddels gekleurd met schilderijen van hoop en veerkracht. Het is een stapje vooruit voor diegenen die in de toekomst hun land weer moeten opbouwen.

Syrië UN01368

Turkije UNI159481

Gerelateerd aan dit onderwerp