Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Pindapasta redt kinderen van hongerdood

11 december 2014

Een pasta van pinda's, verrijkt met vitaminen, mineralen en melkpoeder: UNICEF strijdt met deze extra voedzame Plumpy'Nut® wereldwijd tegen ondervoeding. Bijvoorbeeld in Zuid-Soedan, dat aan de rand staat van een hongersnood.

Plumpy'Nut® is een handig middel om aan te sterken. Opwarmen, gekoeld bewaren of mengen met water is niet nodig. Je hoeft alleen maar het zakje open te scheuren, zodat een kind ervan kan eten. Om aan te sterken zijn drie zakjes per dag nodig. Duur is deze pindapasta niet; een behandeling van een ondervoed kind met Plumpy'Nut® in bijvoorbeeld Zuid-Soedan kost tien euro per week.

Dunne armpjes

Wereldwijd is UNICEF de grootste afnemer van Plumpy'Nut®. De hulporganisatie deelt de pasta waar nodig uit aan ondervoede kinderen. Op dit moment gebeurt dat in onder andere Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.


De Nederlandse UNICEF-medewerker Laura Westendorp bezocht een vluchtelingenkamp in Bor, Zuid-Soedan. "In de zaal waar ondervoede kinderen als eerste worden opgevangen, liggen kinderen met óf heel dunne ledematen óf juist gezwollen armen en benen," vertelt ze. "Beide duiden op ondervoeding. Dat gaat vaak samen met diarree of longontsteking. Het zijn ziekten die een kans krijgen als het immuunsysteem door ondervoeding is verzwakt. Zo lag de tweejarige Mozes heel stil naast zijn moeder, zijn ogen half gesloten. Zijn armpjes waren angstwekkend dun. Moeder Mary Joan wachtte dagenlang gelaten op verbetering, tot de antibiotica tegen de diarree en speciale verrijkte melk zouden helpen." Zoals Mozes zijn er heel veel kinderen in Zuid-Soedan.

Hongersnood op komst

"In deze tijd van het jaar zouden mensen moeten zaaien om straks te kunnen oogsten," zegt Laura Westendorp. "Maar vanwege het geweld durven de Zuid-Soedanezen niet meer te werken op het land. Het duurt niet lang voor de laatste reserves echt op zijn. En met het invallen van de droogte kunnen de burgers ook geen vis meer vangen of wilde planten eten. Dan breekt hier een hongersnood uit. Die zien we nu al aankomen."

Gerelateerd aan dit onderwerp