Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Orlando Bloom: ‘Ze hebben dingen meegemaakt die geen kind zou moeten zien’

11 december 2014

In vluchtelingenkamp Za'atari proberen tienduizenden Syrische kinderen die gevlucht zijn voor het geweld een toekomst op te bouwen. ''Ik ben geschokt,'' zegt UNICEF ambassadeur Orlando Bloom. 

Za'atari  - een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld - ligt midden in de woestijn. In de zomer is het er ontzettend heet, in de winter hebben kou, sneeuw en regen in het kamp vrij spel. Sommige gezinnen wonen er al drie jaar. ''De situatie van deze kinderen is ontzettend moeilijk,'' zegt Bloom. ''Ze hebben veel meer gezien en meegemaakt dan een kind zou moeten zien en meemaken. Dat doet iets met je.''

Toneel als therapie

In Za'atari organiseert UNICEF onder andere toneelles in kindvriendelijke ruimtes. Zo kunnen kinderen spelenderwijs hun trauma's verwerken. ''Als acteur verplaats ik mezelf heel vaak in iemand anders,'' vertelt Bloom. ''Ik kan me heel goed voorstellen dat toneelspelen deze kinderen verder kan helpen.''

De reis naar Jordanië maakte diepe indruk op Orlando. ''De Syrische kinderen wonen hier misschien nog jaren. Hoe gaat het over een jaar met ze? En wat voor een leven hebben ze over vijf jaar? We moeten hen blijven helpen.''

Irak UNI169308

Gerelateerd aan dit onderwerp