Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘De mensen die deze missies doen zijn helden’

9 december 2014

Terwijl gewapende groeperingen het land in hun greep houden, schuilen honderdduizenden Zuid-Soedanezen in de bossen en op VN-bases. Speciale hulpteams ondernemen gevaarlijke missies om hen te bereiken.

Zuid-Soedan is compleet onbegaanbaar voor hulpverleners. Wegen zijn ondergelopen en vluchtelingen schuilen in de meest afgelegen gebieden. Nu het regenseizoen voorbij is, dreigen de gevechten weer op te laaien. Ondertussen lijdt de hele bevolking van Zuid-Soedan onder geweld, honger en ziekte. Duizenden kinderen zijn al gestorven door ondervoeding.

Heldenteams

Ondanks de moeilijke en gevaarlijke omstandigheden blijft UNICEF hulp verlenen in Zuid-Soedan. Dat gebeurt via 'Rapid Response Missions'. Deze kleine teams worden gedropt in afgelegen gebieden, waar ze de bevolking voorzien van voedsel en medicijnen. Inmiddels zijn dankzij de teams 100.000 acuut ondervoede kinderen behandeld. ''De mensen die deze missies doen zijn helden,'' zegt Jonathan Veich van UNICEF Zuid-Soedan. '"Regelmatig moeten we hen evacueren, omdat er iets aan de hand is.''

Dieptepunt moet nog komen

Noodhulp is van levensbelang in Zuid-Soedan. De situatie dreigt namelijk nog vele malen erger te worden. ''Het dieptepunt van de ramp moet nog komen,'' zegt Jonathan. ''Over een paar maanden is de voedselvoorraad echt op. En omdat niemand op het land durft te werken, wordt er niet gezaaid en geoogst. Tot nu toe kunnen we veel mensen bereiken met hulp, maar omdat alles per helikopter moet is dat duur en tijdrovend. We geven niet op. We zijn er nog steeds, en we hopen dat de wereld ons blijft steunen.''

Zuid -Soedan UNI169318

Zuid -Soedan UNI169319

Zuid -Soedan UNI169326