Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

2014 een verschrikkelijk jaar voor kinderen

8 december 2014

2014 was een verschrikkelijk jaar voor kinderen. 15 miljoen kinderen raakten betrokken bij
conflicten in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Zuid-Soedan, de Palestijnse gebieden, Syrië en Oekraïne.

Momenteel leven wereldwijd 230 miljoen kinderen in landen en gebieden waar oorlog heerst. "Kinderen zijn gedood in hun klaslokaal of in hun bed", zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. "Ze zijn wees geworden, ontvoerd, gemarteld, geronseld, verkracht en zelfs als slaven verkocht."

"Nooit eerder in de recente geschiedenis zijn zo veel kinderen onderworpen aan dergelijke
afschuwelijke wreedheden."

Syrië, Gaza, ebola

In Syrië zijn meer dan 7,3 miljoen kinderen zijn getroffen door de burgeroorlog. In de Gazastrook kwamen ruim 500 kinderen om tijdens de recente oorlog tussen Israël en Hamas. 

Niet alleen oorlogen zorgen voor ellende, ook de ebola-uitbraak in West-Afrika vormt een gevaar voor kinderen. Duizenden kinderen zijn door de dodelijke ziekte wees geworden en zo'n vijf miljoen kinderen in Guinee, Sierra Leone en Liberia kunnen momenteel niet naar school.

"Het is helaas ironisch dat in dit 25ste jubileumjaar van het Kinderrechtenverdrag, waarin we zo veel vooruitgang voor kinderen wereldwijd hebben kunnen vieren, de rechten van zo veel miljoenen andere kinderen zo grof zijn geschonden", aldus Lake.

Irak

kamp

Gerelateerd aan dit onderwerp