Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In een T-shirt de winter door

4 december 2014

Een tochtige tent en geen toilet, schoon water, winterkleding of dekens: miljoenen Syrische kinderen moeten in deze omstandigheden de winter door. Hulporganisaties hebben veel te weinig geld om vluchtelingen te helpen.

Miljoenen Syriërs zijn alles kwijtgeraakt. Er is een schrijnend tekort aan water, voedsel, medische zorg, dekens, kleding en sanitaire voorzieningen. Uit een recent rapport van UNICEF blijkt dat alleen al 400.000 kinderen in Syrië geen warme winterkleding hebben. Zij lopen groot risico te sterven aan bijvoorbeeld longontsteking.

Race tegen de klok

Om deze en duizenden andere kinderen te helpen, heeft UNICEF de grootste noodhulporganisatie ooit op touw gezet. Inmiddels zijn 2,3 miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen en hebben 17 miljoen mensen schoon water gekregen. Maar met de winter op komst voeren hulpverleners een strijd tegen de klok. ''Noodhulp is ontzettend belangrijk voor Syrische kinderen," vertelt UNICEF-noodhulpspecialist Marieke Roelfsema. ''Zij zijn ontzettend kwetsbaar in een noodsituatie. Dat heb ik bijvoorbeeld gezien in Libanon, waar ik Syrische vluchtelingen bezocht. Langs de weg zie je overal zelfgemaakte tentjes waarin gezinnen soms al drie jaar wonen. Als het regent zitten ze niet droog, en een waterleiding en een toilet zijn er niet. De kinderen leven er in ontzettend moeilijke omstandigheden.''

Te weinig geld voor hulp

Om vluchtelingen in Syrië nog dit jaar te helpen heeft UNICEF bijna 200 miljoen dollar nodig. Van dit bedrag is pas de helft binnen. Om Syrische vluchtelingen in Irak, Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte te helpen heeft UNICEF 551 miljoen dollar nodig. Van dit bedrag is iets meer dan de helft overgemaakt.

'Iedere euro maakt verschil'

''We moeten alles doen wat we kunnen," zegt Roelfsema. ''Er zijn op dit moment zó veel kinderen die het zwaar hebben. Deze kinderen hebben de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leven niet zelf veroorzaakt. Daarom roep ik mensen op hun hart te openen en te geven. Zo kan UNICEF voor bijvoorbeeld tien euro een gezin een water- en hygiënepakket geven. Iedere euro maakt verschil.''

Syrië UNI142957 Turkije UNI158173

Gerelateerd aan dit onderwerp