Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gezinnen in Zuid-Soedan eten planten en gras

3 december 2014

Waterlelies, moerasplanten en gras: ze vormen al tijden het enige voedsel voor duizenden gezinnen in Zuid-Soedan. Als de noodhulp aan dit land niet snel wordt opgeschaald, dreigen 50.000 kinderen voor het einde van het jaar te sterven van de honger.

Maar liefst 3,9 miljoen mensen in Zuid-Soedan staan aan de rand van de afgrond. Zij hebben de grootste moeite om dagelijks een maaltijd bij elkaar te scharrelen. De voedselsituatie is extreem slecht in het door geweld verscheurde land.

"Er is letterlijk niets te eten," zegt moeder Nyakaka. "Om iets op de markt te kunnen kopen moet ik drie dagen lopen." Samen met haar buren plukt ze gras en bladeren om te koken. Het groene papje bevat nauwelijks voedingsstoffen. Ook eten ze korrels gedroogd koeienbloed.

Aan rand van hongersnood

Zuid-Soedan staat aan de rand van een hongersnood. "Kinderen en zwangere vrouwen hebben ernstige tekorten aan calorieën, vitaminen en mineralen," zegt Angela Kangori, voedingsspecialist van UNICEF.

Veel wegen zijn onbegaanbaar en daarom stuurt UNICEF vliegtuigen met hulpteams en goederen naar kinderen in nood. Kinderen worden gescreend op ondervoeding en zo nodig behandeld. Daarnaast verspreidt UNICEF vaccins, muskietennetten, dekens en schoon water.

Cholera-uitbraak dreigt

Doordat ondervoeding de weerstand van kinderen ernstig verzwakt en de hygiëneomstandigheden niet best zijn, ligt een uitbraak van cholera op de loer. UNICEF traint honderden vrijwilligers, verpleegkundigen en leraren om snel in te kunnen grijpen als deze ziekte inderdaad toeslaat.

Door geldgebrek dreigt Zuid-Soedan de race tegen de klok te verliezen. Er is 151 miljoen dollar nodig om kindersterfte door ondervoeding en ziektes te voorkomen. Van dit bedrag is pas de helft binnen.

Zuid -Soedan UNI169376

Zuid -Soedan UNI169041

Gerelateerd aan dit onderwerp