Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF docu 'Onzichtbare kinderen'

1 december 2014

Op 1 december, Wereldaidsdag, zendt National Geographic om 20:30 een UNICEF documentaire uit over het enorme aantal kinderen in Moldavië en Oekraïne dat op straat leeft.

 Wereldaidsdag

Wereldwijd neemt het aantal mensen dat overlijdt aan aids af, maar dit geldt niet voor zwerfjongeren in Oost-Europa en Centraal-Azië. In Oekraïne en Moldavië groeien meer dan 100.000 kinderen op in onzichtbaarheid, ze leven in lege gebouwen en onder de putdeksels van de stad . Door een slechte thuissituatie komen ze op straat terecht waar ze in aanraking komen met drugs en geweld. Onder deze jongeren neemt het aantal hiv-infecties toe. Ze gebruiken geen schone naalden waarmee het risico op hiv onder deze groep kinderen hoog is. 

 Renate Gerschtanowitz

Als ambassadeur van UNICEF Nederland reisde Renate Gerschtanowitz dit najaar naar Moldavië, Oost-Europa. Hier maakte Renate de reportage over deze kinderen, over de gevaren die zij elke dag trotseren en hun strijd om gewoon 'kind' te kunnen zijn.

Renate Gerschtanowitz: "Terwijl in de hele wereld het aantal mensen dat overlijdt aan hiv en aids daalt, stijgt het in deze regio. Vieze naalden worden gedeeld en kinderen onder invloed van drugs en alcohol denken niet na over onbeschermde seks. Met alle gevolgen van dien. En dat in een land hier maar drie uur vliegen vandaan. Het is tegelijkertijd fantastisch om te zien wat UNICEF hier voor kinderen en jongeren kan doen. Er worden resultaten geboekt, maar het probleem is groot. We kunnen het tij keren. Ik vind het belangrijk dat verhaal te vertellen".

Diana Onzichtbare Kinderen

 Het werk van UNICEF

Samen met partners en met steun van de Nationale Postcode Loterij helpt UNICEF straatkinderen in Oost-Europa met het opbouwen van een nieuw leven en probeert te voorkomen dat nog meer kinderen op straat belanden. Ook vrijwilligers helpen mee. Ze zoeken op straat naar de 'onzichtbare kinderen' en delen schone naalden en condooms uit.

 Kinderen uiterst kwetsbaar

In Moldavië en Oekraïne leven veel gezinnen in armoede. De werkloosheid is hoog en sociale vangnetten zijn afwezig. Het gevolg: spanningen en geweld binnen families, echtscheidingen, alleenstaande moeders en verwaarlozing. Veel kinderen ontvluchten deze situatie, belanden op straat en zoeken een oplossing in drugs en drank. Het zijn deze jongeren, door de samenleving  buitengesloten, die uiterst kwetsbaar zijn om met hiv geïnfecteerd te raken en het virus door  te geven.

De documentaire 'De Onzichtbare kinderen van Oost-Europa. Op reis met Renate Gerschtanowitz.' is te zien op maandag 1 december om 20.30 uur op National Geographic Channel. 

Voor meer informatie over het werk van UNICEF in de strijd tegen hiv en aids kijk hier.

De documentaire 'De Onzichtbare kinderen van Oost-Europa. Op reis met Renate Gerschtanowitz.' is te zien op maandag 1 december om 20:30 uur op National Geographic Channel. 

Moldavie

Dit is Oleg, hij is een van de zes zwerfjongeren  uit Oost-Europa die we de afgelopen drie jaar hebben gevolgd via de website ondertusseninodesssa.nl 

O i O Click


Gerelateerd aan dit onderwerp