Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nederlander strijdt tegen ebola in Sierra Leone

28 november 2014

De strijd tegen ebola in West-Afrika wordt steeds heviger. Het virus slaat om zich heen en maakt duizenden slachtoffers, waaronder veel kinderen. De Nederlander Roeland Monasch staat aan de frontlinie en coördineert namens UNICEF in Sierra Leone de aanpak van het virus. 

"Het gaat hier slecht", zegt Monasch. ''De economie ligt op zijn gat, scholen zijn gesloten en honderden kinderen worden wees, doordat zij hun ouders verliezen aan ebola. De epidemie is nog lang niet onder controle en we staan voor een enorme uitdaging.''

Verlammende angst

Ebola heeft een verlammende werking op de samenleving. De angst voor het virus is in Sierra Leone groot. ''Ouders durven hun kinderen niet meer mee te nemen naar klinieken voor gewone gezondheidszorg, uit angst voor besmetting," zegt de UNICEF-medewerker. ''Daardoor sterven er nu meer kinderen aan bijvoorbeeld malaria, diarree en longontsteking dan aan ebola. En dat terwijl we deze ziektes goed kunnen behandelen.''

'Ik blijf gemotiveerd'

Momenteel zijn honderden hulpverleners actief in Sierra Leone en andere landen in West-Afrika. Ze hebben een gezamenlijk doel: het ebolavirus uitbannen. Een volgens Roeland Monasch zware en verantwoordelijke taak. ''Het is een erg moeilijke situatie, maar ik blijf gemotiveerd. Ik weet dat we als UNICEF het verschil kunnen maken. We gaan ervoor zorgen dat álle zieke kinderen hulp krijgen en dat gezonde kinderen weten hoe ze zich tegen ebola kunnen beschermen.''

Gerelateerd aan dit onderwerp