Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Exit uit Hengelo wint de UNICEF Talent Battle!

27 november 2014

Het is afgeladen vol in Bitterzoet in Amsterdam. Om zeven uur staat er al een rij voor de deur. Ouders, broers, zusjes, opa's, oma's, ooms, tantes, buren, iedereen komt voor de uitverkochte finale van de UNICEF Talent Battle. 

Twee weken na de finale is het dan eindelijk zo ver. De finalisten mogen eindelijk strijden voor een jury, bestaande uit o.a. Eloi Youssef van Kensington en Willie Wartaal. Saskia Weerstand van ZappLive en 3FM presenteerde de avond vol enthousiasme. Er staat de finalisten een zware taak te wachten. Eloi gaat vooral letten op orginaliteit en Willie Wartaal op performance en sound. Sophie Gevers van het UNICEF jongerenpanel beoordeelt de bands op de boodschap die ze overbrengen.

Zware taak

De aftrap van vanavond is van Tinseltown. Deze vijfkoppige band vindt dat het hebben van rechten niet van geluk af moet hangen. Dat is duidelijk terug te horen in hun nummer, dat ze speciaal voor UNICEF hebben geschreven. "Pull me up, all I need is a hand, we'll keep on fighting till the end." Het niveau van de avond is meteen gezet, dat is hoog.

De volgende band is WOOF, die hun finaleplaats tijdens de uitzending in ZappLive hebben bemachtigd. Met de universele taal muziek willen ze graag hun steentje bijdragen aan betere gezondheidszorg. Ze doen dit met hun eigen nummer, Downtown Love. Willie Wartaal vindt het een fantastisch nummer, Eloi zegt dat zijn band Kensington vroeger precies zo was.

Het bijzondere aan de volgende band, Ability of Music, is dat ze geen zang hebben. Hun boodschap voordat ze beginnen met spelen is sterk: "Het gaat vandaag niet om ons, of om jullie, maar om de kinderen die niet eens een deken hebben vannacht. We konden niet één kinderrecht kiezen dat we het belangrijkst vonden, wel kunnen we hier als één staan." De jury was het erover eens dat het heel tof was. Eloi miste de zang, Willie Wartaal helemaal niet.

Ik ben verliefd

De vierde band van vanavond is Hope. Deze band heeft zelfs een eigen spandoek in het publiek: Hope for UNICEF, UNICEF for Hope. Hun naam en nummer zegt het eigenlijk al: "We will bring the world hope!" Voor Willie Wartaal is het duidelijk: "Ik ben verliefd, denk ik." Ook Eloi kon niet stoppen met glimlachen.

Dan zijn we alweer halverwege de avond. Het is de beurt aan Sound of Fire. Deze zes koppige band uit Venlo heeft iets bijzonders, namelijk een viool. Dat was dan ook het eerste wat de jury zei. Eloi: "Hele vette instrumentatie, je kunt horen dat jullie goed op elkaar ingespeeld zijn."

Soulmates bestaat uit drie bandleden. Na alle rock van vanavond komen zij met een rustig en gevoelig nummer. Ze spelen een cover van Anouk, Hold On. Hun boodschap: "Stel je eens voor, je kan niet naar school, je moet werken en je wordt ziek. Je ouders zijn er niet meer. Dat is verschrikkelijk en zoiets kunnen wij oplossen, zoiets moeten wij oplossen."

Tijd om te feesten

De volgende band is Drummer (V) Gezocht. Ze hebben vorig jaar ook al meegedaan aan de Talent Battle en mochten een paar weken geleden optreden in ZappLive. Ze hadden een sterke boodschap: "Elke 6 seconden sterft er een kind, tijdens ons nummer sterven er dus 66 kinderen." Daarna vonden ze het tijd om te feesten! Hun nummer was energiek en swingend, de jury vond het geweldig

Hoe langer de avond duurt, hoe meer de zenuwen oplopen. Loss of Control speelt het nummer The Saints are Coming, een gevoelig maar ook een rockend nummer. De band weet het hele publiek mee te krijgen.

Dan zijn we alweer aangekomen bij de op een na laatste band van de avond, Stone Edge. Voor vanavond zijn ze vooral dankbaar en trots, en vinden het heel bijzonder hier te mogen staan. Kinderen in ontwikkelingslanden krijgen die kans niet. Willie Wartaal vond de timing heel strak en Eloi was te spreken over de overgangen.

Als laatste is Exit aan de beurt. Deze band uit Hengelo weet de avond swingend af te sluiten. De styling is strak en de nummers zijn zelf in elkaar gezet. Uitzonderlijk is dat Exit twee blazers heeft. "Wij hoeven ons nergens zorgen over te maken, behalve ons optreden van vanavond, in ontwikkelingslanden is dat wel anders." Eloi: "Ik heb niks negatiefs te zeggen!" Willie Wartaal en Sophie vonden het ook een heel goed optreden.

Hoog niveau, drie winnaars

Dan is het tijd voor het juryberaad. Het duurt lang, 20 minuten. Die tijd hebben ze ook wel nodig. Het niveau was hoog wat het jureren niet makkelijk maakt. Willie Wartaal: "Er zijn zoveel factoren waar we rekening mee moeten houden."

Als de jury eindelijk het podium opkomt is de spanning duidelijk voelbaar. Er zijn drie prijzen uit te reiken vanavond. De derde prijs gaat naar Drummer (V) Gezocht! De vier meiden uit Weesp zijn hartstikke blij en hadden het niet verwacht. Eloi: "Drummer (V) Gezocht was de eerste band waar het helemaal los ging. Ze maakten er echt een feestje van!"

De tweede prijs van de UNICEF Talent Battle gaat naar... Tinseltown! Willie Wartaal: "Heel goed verhaal, mooi nummer en goed op elkaar ingespeeld." De band is er sprakeloos van. Zij winnen, net als Drummer (V) Gezocht, coaching voor hun band en een masterclass aan de Herman Brood Academie.

Dan is alleen nog de eerste plek over. De jury zegt: "Het was een heel mooi nummer, het hele publiek ging mee, nu kunnen jullie het bijna al raden... Handen in de lucht voor EXIT!" De band met de blazers is super blij. Ze hadden het niet verwacht en kunnen niet wachten om weer op te treden. Ze vonden het een geweldige ervaring. Exit gaat naar huis met de UNICEF Talent Battle Award, twee opnamedagen in een professionele muziekstudio, airtime op Spotify en bandcoaching plus een masterclass van de Herman Brood Academie. De school van de winnende band krijgt een cheque voor nieuwe muziekinstrumenten.

 

Achtergrond:

UNICEF organiseert de Talent Battle voor muziekformaties en bands van middelbare scholen voor de tweede keer. De bands die meedoen vragen aandacht voor kinderen in noodsituaties. Dat zijn er meer dan ooit. Kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en West-Afrika zijn slachtoffer van geweld, angst, honger en ziekte. De volledige opbrengst van de finale van de talentenjacht gaat naar hulp voor deze kinderen. 

Maar liefst zeventig bands hadden zich aangemeld voor de UNICEF Talent Battle. Nadat online bijna 24.000 stemmen werden uitgebracht, bleven er 24 halve finalisten over.

Tb FINALE

GS_TALENTBATTLE 002

De winnaars van de UNICEF Talent Battle!

GS_TALENTBATTLE 006 Tinseltown

Tinseltown

GS_TALENTBATTLE 007 Drummer V Gezocht

Drummer (V) Gezocht

GS_TALENTBATTLE 004 Jury

De jury: Eloi Youssef, Sophie Gevers en Willie Wartaal

GS_TALENTBATTLE 005

Het publiek

GS_TALENTBATTLE 010