Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

IKEA Foundation doneert 25 miljoen euro aan UNICEF

18 november 2014

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag doneert IKEA Foundation bijna 25 miljoen euro (24,9 miljoen euro) aan UNICEF. Het bedrag wordt verdeeld over zes projecten van UNICEF.

"Dankzij ons partnership met IKEA Foundation hebben we de levens van veel kinderen die opgroeien in de armste gebieden ter wereld kunnen verbeteren", zegt UNICEF Directeur Anthony Lake. "We zijn IKEA Foundation erg dankbaar en kijken er naar uit om onze samenwerking voort te zetten zodat we kinderen kunnen helpen die we tot nu toe nog niet hebben bereikt. En om de rechten van kinderen overal bovenaan de agenda te zetten."

25 jaar Kinderrechten

Sinds het VN-Kinderrechtenverdrag in 1989 werd aangenomen, is er ontzettend veel bereikt voor kinderen. Een baby die geboren wordt in 2014 heeft veel meer kans om ouder dan vijf jaar te worden. Bovendien is het vandaag de dag veel waarschijnlijker dan in 1989 dat kinderen naar de lagere school gaan. Het aantal kinderen betrokken bij kinderarbeid is sinds 2000 met bijna een derde afgenomen.

IKEA Foundation: grootste zakelijke partner UNICEF

IKEA Foundation is de grootste private donateur van UNICEF. "We hechten veel waarde aan de intensieve samenwerking met UNICEF. IKEA Foundation helpt om de levens van miljoenen kwetsbare kinderen over de hele wereld te verbeteren. Dankzij deze nieuwe donaties kunnen we ons werk blijven voortzetten, zodat nog meer kinderen en families van hun basisrechten kunnen genieten", aldus IKEA Foundation CEO Per Heggenes. 

6 projecten

Het bedrag wordt verdeeld over zes projecten van UNICEF. Vijf donaties komen ten goede aan hulp voor de meest kwetsbare kinderen in Afghanistan, China, India, Pakistan en Rwanda. De zesde donatie helpt UNICEF om beter in te spelen op nood- en conflictsituaties met informatiemanagement tools.

De donatie zal als volgt worden verdeeld:

  • 12,9 miljoen euro om duizenden jongeren in Afghanistan, India en Pakistan te helpen om verantwoordelijkheid te nemen voor beslissingen die impact hebben op hun leven en hun gemeenschappen
  • 4,6 miljoen euro om te investeren in diensten voor families en gemeenschappen in Rwanda om betere zorg te bieden aan kinderen
  • 3 miljoen euro om duizenden kwetsbare kinderen in China te voorzien van zorg en onderwijs
  • 2 miljoen euro om kinderen in de staten Jammu en Kashmir in India te beschermen tegen geweld, misbruik, uitbuiting en onnodige scheiding van hun familie
  • 1,5 miljoen euro om het welzijn van wezen en andere kwetsbare kinderen in plattelandsgemeenschappen in China te verbeteren
  • 886.402 euro voor betere verzameling-, deling-, analyse-, management- en rapportering van data zodat UNICEF in staat is om beter in te spelen op nood- en conflictsituaties 

Verder lezen

Ikealisen

Lisen Wirén, manager duurzaamheid bij IKEA Nederland, met UNICEF op bezoek op een school in Madagaskar (oktober 2014).

IKEA-nb

Gerelateerd aan dit onderwerp