Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

TV-presentatrice helpt Alphense Manouk (12) bij spreekbeurt

17 november 2014

Samen met tv-presentatrice Nienke de la Rive Box hield de 12-jarige Manouk uit Alphen aan den Rijn haar spreekbeurt voor haar klas. Dat is groep 8 van basisschool Het Mozaïek.

Er klinkt applaus als Manouk de klas binnenkomt. Vandaag houdt Manouk haar spreekbeurt over UNICEF en Kinderrechten. En dat doet ze niet alleen: ze krijgt hulp van Nienke de la Rive Box als prijs van de Nationale Spreekbeurt Actie van UNICEF, waar kinderen zich voor konden aanmelden.

Nationale Spreekbeurt Actie

Jaarlijks houden duizenden kinderen hun spreekbeurt over UNICEF en kinderrechten. Met de Nationale Spreekbeurt Actie roept UNICEF kinderen uit  groep 7 en 8 op om in de week van 20 november, de Internationale dag voor de Rechten van het Kind, hun spreekbeurt over UNICEF en kinderrechten te houden. Dit jaar is extra speciaal: op 20 november 2014 bestaat het Kinderrechtenverdrag namelijk precies 25 jaar.

'Later wil ik zelf iets voor UNICEF doen'

Manouk koos ervoor haar spreekbeurt over UNICEF en kinderrechten te houden omdat ze het heel bijzonder vindt wat UNICEF allemaal doet en heeft bereikt: "Ik houd mijn spreekbeurt over kinderrechten omdat deze rechten het leven van veel kinderen wat beter maken. Ik wil dat alle kinderen een mooie toekomst krijgen en dat iedereen gelijk behandeld wordt. Later wil ik zelf ook iets voor UNICEF doen!". 

Spreekbeurt

Manouk vertelt over de geschiedenis van UNICEF, legt uit waar het logo voor staat en leest belangrijke rechten uit het Kinderrechtenverdrag voor. Tv-presentatrice Nienke de la Rive Box, bekend van het kinderprogramma Het Klokhuis, is met UNICEF naar Guatemala op reis geweest voor de opnames van twee Klokhuisafleveringen. Zij vertelt over haar reis en wat UNICEF voor kinderen in andere landen doet. Ze vertelt over het grote verschil tussen arm en rijk en dat veel kinderen in het land niet naar school kunnen omdat ze moeten werken: ''Het was heel erg om te zien dat die kinderen zo hard moeten werken terwijl ze het recht hebben om te spelen.''

En niet alleen Manouk was zenuwachtig voor haar spreekbeurt. Nienke: ''Ik was best wel zenuwachtig maar gelukkig had Manouk het heel goed voorbereid. We hebben geskyped om alles van te voren door te nemen. Ik vond het heel leuk om weer eens een spreekbeurt te houden!''

 

Sprb1

Sprb2

Sprb4