Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haagse voorronde UNICEF Talent Battle

13 november 2014

Een half uur voor aanvang van het programma staat er al een rij voor de deur van Supermarkt, het poppodium in Den Haag waar de derde en laatste voorronde van de UNICEF Talent Battle wordt gehouden. 

Walther Hesselink, teammanger Jeugd bij UNICEF opent de avond en stelt de jury voor: Esther Hart, zangeres en zangcoach van onder andere Marco Borsato, Nielson en Edwin Evers gaat vooral op samenspel, timing en zuiverheid letten. Marco Bijsterbosch, programmeur van Supermarkt en de Grote Markt in Den Haag kijkt vooral naar de passie en energie die die bands uitstralen. Enid Hartman van het jongerenpanel van UNICEF let vooral op de motivatie van de bands om mee te doen aan de UNICEF Talent Battle.

Energie

Sixteen-Point-2 mag als eerste optreden, een band bestaande uit vier jongens en een meisje. Ze openen met het nummer How You Remind Me, van Nickelback. Het eerste wat zangcoach Esther opviel aan Sixteen-Point-2 was de energie van de band. De toon van de avond was gezet, het publiek danste enthousiast mee.

Dan zijn Silke en Marlieke van Music Sound aan de beurt. Music sound is geen gewone band, het is zijn twee meiden die pop spelen op een viool en een cello, zonder zang. Met een bijzondere cover van het nummer Rolling in the Deep van Adele krijgen ze de hele zaal stil, gevolgd door een groot applaus. Marco: "Wat fijn eens een keer zoiets op het podium te hebben, echt een verademing. Ik heb Adeles stem eigenlijk niet eens gemist."

Na Music Sound is Exit aan de beurt, een zes koppige band uit Hengelo. Naast een drummer, basgitarist, gitarist en een zangeres spelen ze ook met blaasinstrumenten. Niet alleen dat is opvallend aan de band, ook de kleding is op elkaar afgestemd, zwart met een rode touch. Naast de jury en de zaal gaat ook de band zelf helemaal los op de cover van I'm Outta Love van Anastacia. "Geweldig hoe jullie op elkaar ingespeeld zijn, vooral heel gaaf met die blazers. Ik ben fan!" aldus Esther Hart.

Niet alleen tegen elkaar, ook met elkaar

De band Ability of Music heeft hun Wildcard tijdens de online voorrondes al bemachtigd, met ruim 1.600 stemmen hadden zij de meeste stemmen van alle regio's. "Wij als band vechten niet alleen tegen elkaar, maar ook met elkaar voor kinderen in ontwikkelingslanden." Volgens Esther hebben de drie jongens uit Rotterdam duidelijk ervaring.

Bij Double Deal had op het laatste moment de zangeres afgezegd. Dat ze te kampen kregen met een wisseling van de frontman was niet te merken. Ze rockten het dak eraf, het optreden zag er enorm gepassioneerd uit. "Simon, gitarist en zanger van de band, gaf ontzettend veel energie aan het publiek," aldus de jury. Ze hadden zelfs hun eigen groupies, met spandoek!

Het trio Soulmates kwam met een gevoelig nummer. Met hun cover van Family Tree kregen ze de jury en de hele zaal stil. "Toen we de concurrentie zagen werden we nog zenuwachtiger, maar desondanks ging het volgens mij wel goed!" De woorden indrukwekkend en sfeervol vielen vaak tijdens het jury commentaar. Enid: "Jullie wisten de boodschap heel goed over te brengen."

Hierna kwam de band Never to Forget, een band die goed bevriend is met Soulmates. Beiden komen ze uit Hellevoetsluis. Never to Foget heeft een bijzondere motivatie. "We hadden nooit echt een concreet doel, tot we de UNICEF Talent Battle ontdekten. We zijn toen samen een lied gaan schrijven met ontwikkelingslanden in gedachten. Hierdoor zijn we veel hechter geworden. De songtekst van hun zelfgeschreven nummer ging echt over UNICEF en noodhulp. "Eerst éénstemmig, en daarna tweestemmig, er is echt over dit nummer nagedacht, prachtig. Ook heel mooi hoe de kinderrechten erin zijn betrokken," zegt een overenstemmende jury.

Caspios mag de avond afsluiten. Deze band uit Zoetermeer had al mogen optreden in ZappLive. Ze zijn nog maar twee maanden samen, iet wat niemand zou verwachten als je ze hoort spelen. Enid: "We hadden niet op een betere afsluiter kunnen hopen!" Esther noemde Caspios een band met ballen!

Lang wikken en wegen

Dan is het eindelijk zover, het juryoverleg. Marco: "Ik zit hier met een grote lach op m'n gezicht, zo'n leuke avond is het. Maar eigenlijk ben ik helemaal niet blij, we mogen maar twee bands kiezen, het liefste zou ik ze allemaal door laten gaan!
Als de jury na 10 minuten het podium op loopt om de uitslag bekend te maken is de spanning voelbaar. Esther mag als eerste een winnaar bekend maken. "De eerste wildcard gaat naar een band die heel swingend en strak gespeeld heeft, ze waren een eenheid, professioneel en een plaatje om naar te kijken, ze deden aan publieksparticipatie en ze hadden blazers. Nu kunnen jullie het zeker al raden? Het is Exit!" Exit: "We zijn superblij, echt heel leuk, we hadden flinke concurrentie, dus we zijn heel trots!"
Marco mag de andere winnende band bekend maken. "Het was eigenlijk echt niet te doen, wat een rotklus. Na lang wikken en wegen is onze keus gevallen op... Soulmates!"
"Ik denk dat emotie onze kracht is. Ons nummer gaat over familiebanden. Ik denk dat we wisten over te brengen hoe belangrijk die zijn, ook in ontwikkelingslanden," vertelt een nog natrillende Sabine, zangeres van de band.

Achtergrond: 

UNICEF organiseert de Talent Battle voor muziekformaties en bands van middelbare scholen voor de tweede keer. De bands die meedoen vragen aandacht voor kinderen in noodsituaties. Dat zijn er meer dan ooit. Kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en West-Afrika zijn slachtoffer van geweld, angst, honger en ziekte. De volledige opbrengst van de finale van de talentenjacht gaat naar hulp voor deze kinderen. 

Maar liefst zeventig bands hadden zich aangemeld voor de UNICEF Talent Battle. Nadat online bijna 24.000 stemmen werden uitgebracht, bleven er 24 halve finalisten over. Tien bandjes gaan door naar de finale op 26 november.  De winnaar van de UNICEF Talent Battle award krijgt een opname van hun nummer in een professionele studio, airtime op Spotify, een cheque voor nieuwe muziekinstrumenten voor hun school en bandcoaching en een masterclass van de Herman Brood Academie. 

Andere finalisten komen uit voorrondes van maandagavond in Bitterzoet in Amsterdam en van dinsdagavond in Ekko in Utrecht. 

Finale UNICEF Talent battle Award:  26 november in  poppodium Bitterzoet, Amsterdam. De voorverkoop van kaarten is gestart op www.unicef.nl/talentbattle. De opbrengst van deze avond gaat naar UNICEF.

2014 UNICEF Talent Battle _Den Haag (51)

De winnaars van de avond

2014 UNICEF Talent Battle _Den Haag (52)

Ability of Music

2014 UNICEF Talent Battle _Den Haag (47)

Soulmates

2014 UNICEF Talent Battle _Den Haag (53)

Exit