Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Utrechtse voorronde UNICEF Talent Battle

12 november 2014

De spanning is voelbaar bij Blackbirds, de band die de muzikale avond in Utrecht mag openen. Ze spelen een zelfgeschreven nummer, 'Nobody Knows', een mix tussen pop en rock. Terwijl Blackbirds zich voorbereidt op hun optreden stroomt de zaal vol met ouders, broers, zussen, ooms, tantes, buren en oma's en opa's. 

Terwijl Blackbirds zich voorbereidt op hun optreden stroomt de zaal vol met ouders, broers, zussen, ooms, tantes, buren en oma's en opa's. Om 19:00 opent presentator Walther Hesselink, teammanager Jeugd bij UNICEF, de avond. "Welkom bij deze leuke, spannende, sprankelende en inspirerende avond, waar talentvolle bandjes de kans krijgen zich te laten horen voor kinderen in nood!"

Hoog niveau

In de jury van vanavond zitten singer-songwriter Douwe Bob, Jacob Hagel, programmeur bij Ekko en Rachna van Berlo van het jongerenpanel van UNICEF. Ieder jurylid kijkt naar andere kwaliteiten van de bands. Rachna let vooral op de motivatie om mee te doen aan de UNICEF Talent Battle. Douwe Bob en Jacob Hagel letten meer op de muzikaliteit, performance en samenspel.

Na het optreden van de eerste band is het niveau gezet. En dat is hoog. Douwe Bob is te spreken over het optreden. "Heel tof, mooie stem en goeie bass sound."
Dan is No Diff uit Tilburg aan de beurt. "No Diff staat voor No Difference, geen verschil. Net als bij ons drieën.  We vinden dat er geen verschil moet zijn tussen waar kinderen in Afrika opgroeien en waar wij leven. Jacob beschrijft het optreden van No Diff met het nummer van Kings of Leon als way different dan de originele versie.

Beste nummer van de avond

De band The London Underground uit Amersfoort treedt op met het nummer July. Ze treden vooral op om aandacht te krijgen voor UNICEF Amersfoort. Ze genoten enorm van hun optreden, net als de jury.

Hierna was Loss of Control aan de beurt. Ze zijn duidelijk fan van Greenday. Hun naam komt dan ook van een nummer van deze band. Ze spelen rock en punk en hebben hun eigen groupies meegenomen. "We zagen veel narigheid in de wereld. Toen we hoorden van de UNICEF Talent Battle wisten we dat dit iets was waar we aan mee moesten doen." Jacob kreeg er kippenvel van. "Ze hebben van alles in huis, punk, rock en pop.' Rachna vond vooral het in de eerste instantie bescheiden geluid mooi. Douwe Bob vond het tot dan toe het beste nummer van de avond.

Stone Edge was als volgende aan de beurt, met een zelf geschreven nummer. Deze vierkoppige jongensband uit Elst kreeg alleen maar lovende woorden van de jury.

De laatste band van de avond die nog moet strijden voor een plekje in de finale is Damage Factory. Ze spelen het nummer Pretender van de Foo Fighters en doen dit bijzonder goed. "We willen graag optreden en tegelijkertijd wat voor kinderen waar dan ook ter wereld doen. Het klinkt misschien cliché, maar kinderen zijn de toekomst." Alle juryleden beleefden veel plezier aan het optreden. Het was de enige band met een tweede stem.

Wildcards

WOOF en de Sound of Fire mochten de avond afsluiten. Beide bands hadden al een wildcard naar de finale bemachtigd. Sound of Fire had de meeste stemmen tijdens de online voorrondes. Rachna vond ze supervet, en Douwe Bob heel goed. "Ik ben blij dat jullie al door zijn!" Jacob vond vooral de viool heel bijzonder. Het was te zien dat ze meenden wat ze zongen, dat komt over op het publiek."
WOOF had hun wildcard verdiend tijdens de uitzending in ZappLive. Zij deden mee met hun zelfgeschreven nummer Downtown Love. "De problemen waar Unicef zich voor inzet zijn zo belangrijk dat wij daarbij stil moeten staan. Wij als band krijgen de kans om op mooie podia te spelen, en kinderen in Afrika hebben vaak niet eens het geld om een gitaar te kopen. Dat is erg triest, en dankzij deze wedstrijd kunnen we daarbij stilstaan."

Na een slopende 10 minuten wachten op het juryoverleg keren Douwe Bob, Rachna en Jacob eindelijk terug de zaal in. Met z'n drieën maken ze bekend wie er gewonnen hebben. Winnaar van de avond is Stone Edge. Als Walther aan ze vraagt wat er door hen heengaat zeggen ze: "Geluk en trots. We zijn heel blij dat we hier konden staan voor een goed doel!" Loss of Control is de andere band die met een wildcard naar huis gaat. Martijn Cremers (Toetsenist): "Echt pure verbazing! Dit is zo pittig awesome!" Jurylid Jacob beschrijft ze als heel divers, avontuurlijk maar toch samenhangend.

Achtergrond:

UNICEF organiseert de Talent Battle voor muziekformaties en bands van middelbare scholen voor de tweede keer. De bands die meedoen vragen aandacht voor kinderen in noodsituaties. Dat zijn er meer dan ooit. Kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en West-Afrika zijn slachtoffer van geweld, angst, honger en ziekte. De volledige opbrengst van de finale van de talentenjacht gaat naar hulp voor deze kinderen.

Maar liefst zeventig bands hadden zich aangemeld voor de UNICEF Talent Battle. Nadat online bijna 24.000 stemmen werden uitgebracht, bleven er 24 halve finalisten over. Tien bandjes gaan door naar de finale op 26 november.  De winnaar van de UNICEF Talent Battle award krijgt een opname van hun nummer in een professionele studio, airtime op Spotify, een cheque voor nieuwe muziekinstrumenten voor hun school en bandcoaching en een masterclass van de Herman Brood Academie. 

Andere finalisten komen uit voorrondes van eergisteravond in Bitterzoet in Amsterdam en van vanavond in Den Haag (Poppodium Supermarkt).

AGENDA 

Voorronde 1: 10 november 18:30 - 22:00 uur in Bitterzoet, Amsterdam.

Voorronde 3: 12 november: 18.30 - 22:00 uur in Poppodium Supermarkt, Den Haag. Gratis toegang.

Finale UNICEF Talent battle Award:  26 november in  poppodium Bitterzoet, Amsterdam. De voorverkoop van kaarten is gestart op www.unicef.nl/talentbattle. De opbrengst van deze avond gaat naar UNICEF.

Laura

De winnaars van de avond

Laura2

Loss of Control

Laura3

Stone Edge

Laura4

De jury maakt de winnaars bekend