Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Minder kindersterfte door longontsteking

11 november 2014

Sinds 2000 is het aantal kinderen dat sterft als gevolg van longontsteking met 44% gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF. In 2013 was longontsteking voor het eerst in tien jaar niet de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen jonger dan vijf jaar

In 2013 was de ziekte voor het eerst in tien jaar niet de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen jonger dan vijf jaar. Maar nog steeds sterven er jaarlijks wereldwijd 954.000 kinderen aan longontsteking. Dat is 15 procent van het totale aantal kindersterfgevallen.

Armoede is de grootste risicofactor

"Longontsteking is nog steeds een zeer gevaarlijke ziekte. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria, ongevallen en mazelen bij elkaar opgeteld. Armoede is de grootste risicofactor. We moeten juist ook de kinderen in de marges van de samenleving bereiken," aldus Mickey Chopra, hoofd gezondheidsprogramma's van UNICEF. "Aan longontsteking hoef je niet dood te gaan. Met eenvoudige middelen kunnen we veel kinderen redden."

Ongezond binnenklimaat en niet gevaccineerd 

In arme plattelandsgebieden sterven de meeste kinderen door longontsteking. Een ongezond binnenklimaat - overvolle huizen, koken op hout, mest of houtskool - is een belangrijke oorzaak. Kinderen worden in deze gebieden ook minder vaak ingeënt tegen mazelen en kinkhoest, die tot longontsteking kunnen leiden.

Vaccins tegen longontsteking

Een vroege diagnose, behandeling en toegang tot gezondheidszorg redt levens, vooral in landen met lage inkomens. Daar is het gebruik van vaccins tegen longontsteking toegenomen en wordt vooruitgang geboekt. Maar binnen deze landen bestaan er groepen mensen die geen toegang hebben tot de vaccins. 

Eenvoudige, succesvolle middelen

UNICEF roept medische bedrijven op nieuwe, betere en beter betaalbare ademhalingstellers te ontwikkelen om longontsteking tijdig op te sporen en te beheersen. Andere succesvolle en goedkope middelen zijn het antibioticum amoxicilline in een kindvriendelijke tabletvorm, handen wassen met zeep, vaccinatie en het toedienen van vitaminen om longontsteking tegen te gaan.

longontsteking-bangladesh

Bij Zakir uit Bangladesh werd na zijn geboorte longontsteking vastgesteld. Zijn ouders zochten hulp bij de Special Care Unit Newborn. Deze speciale babyafdeling heeft UNICEF samen
met de Bengaalse regering opgezet in het districtsziekenhuis in Cox's Bazar. Na drie weken werd de kleine Zahir gezond verklaard en mocht hij naar huis.

Gerelateerd aan dit onderwerp